Hlavní navigace

Qualcomm obvinil Apple z krádeže výrobních tajemství, prý je předal Intelu

1. 10. 2018

Sdílet

 Autor: Qualcomm
Americký polovodičový obr obvinil Cupertinskou firmu z krádeže postupů výroby čipů, které měl Apple následně předat Intelu. Podle Qualcommu mohl Apple vlivem toho přejít na technologie Intelu, čímž Qualcomm přišel o miliardy dolarů.

Ostrá slova Qualcommu ještě přilila olej do ohně v dlouhodobém, tvrdém souboji o patenty a duševní vlastnictví mezi oběma giganty průmyslu. Je dobré připomenout, že Qualcomm mluví přímo o krádeži, což je až neobvykle specifické vyjádření. Původně firma mluvila pouze o zneužití softwaru, obvinění ze zločinného jednání jsou novinkou.

Zprávu agentury Reuters odmítly okomentovat jak Apple, tak Intel. Intelu se však střet víceméně netýká – není z ničeho obviněn a Qualcomm jej ani do soudního sporu nezatahuje.

Modemové čipy Qualcommu využívaly všechny iPhony Applu a to až do iPhonu 7, kdy jej nahradily právě čipy Intelu; byť nikoli ve všech modelech. V nejnovější řadě iPhonů už však čipy náleží čistě Intelu, Qualcomm byl odstaven ze hry.

Apple tvrzení bývalého dodavatele odmítá a obviněním se urputně brání; tvrdí například, že Qualcommu dal možnosti si ověřit, že firma software nezneužívala.

příloha_ovladnete_sva_data

Celý spor je jen dalším stupněm lítého právního souboje. Jde už téměř o jakousi tradici u velkých IT společností: neutuchající vzájemné žaloby jsou na denním pořádku. Apple dlouhodobě obviňuje Qualcomm z neférových licenčních praktik, Qualcomm zase větří, že Apple porušuje patenty.

V současné fázi právního sporu obě firmy předkládají důkazy pro svá tvrzení. Qualcomm však bude jen velmi obtížně dokazovat údajné zločinné jednání Applu; celý spor navenek působí spíše jako naštvané kopnutí Qualcommu, který se nesmířil se zmrtvýchvstání Intelu a vlastní „odkopnutí“ Applem. Jaký je však reálný důvod žaloby Qualcommu ukáže až čas – a dobře placení právníci.

Byl pro vás článek přínosný?