Hlavní navigace

Qualcomm zacílil na Windows 10, chystá válku s Intelem o PC

19. 10. 2017

Sdílet

 Autor: Qualcomm
Zdá se, že Qualcomm chce jít do přímého souboje s Intelem a AMD na poli notebooků. Chce začít vyrábět procesory Snapdragon určené vyloženě pro platformu Windows. Společnost to oznámila na 4G/5G Summitu v Hong Kongu.

Na novinky o prvních Snapdragon noteboocích od HP, Lenova a Asusu sice musíme ještě počkat, ovšem budoucí modely by mohly fungovat na specializovaných procesorech vyvinutých přímo pro Windows.

„Když se podíváme na vývoj trhu, můžeme očekávat nové typy zařízení vyžadující výkonnější GPU. A můžete počítat s tím, že Qualcomm rozšíří své Snapdragon portfolio i do těchto kategorií,“ uvedl Christiano Amon, výkonný zástupce ředitele Qualcommu. „Zaměřujeme se na PC kategorii v dlouhodobém horizontu.“

Hypoteticky by tak Qualcomm mohl zaujmout stejnou strategii jako například na trhu s nositelnou elektronikou, pro kterou má speciálně designovaný Snapdragon 2100 Wear.

příloha_ovladnete_sva_data

Chystané notebooky s Windows zatím poběží na čipu Snapdragon 835, dosud užívaném převážně ve smartphonech. Amon naznačil, že tyto počítače budou disponovat dostatečným výkonem, aby byly schopné nabídnout perfektní funkčnost a třeba i špičkové herní zážitky.

Pokud se jeho slova ukážou jako pravdivá, budou mít na tomto poli Intel a AMD silného konkurenta. Výroba čipsetu určeného přímo pro Windows navíc může znamenat, že se Qualcommu podaří nasmlouvat více výrobců. Bližší detaily týkající se novinky, by mohla společnost prozradit v prosinci na svém pravidelném Snapdragon Summitu.

Byl pro vás článek přínosný?