Hlavní navigace

Ryzen Threadripper 1900X: levný procesor nejvyšší třídy

4. 9. 2017

Sdílet

Zatímco Threadripper 1950X od AMD architektury Ryzen je 16jádrové monstrum pro ty nejnáročnější uživatele (především z řad profesionálů a nadšenců), 1900X se chlubí především přijatelnou cenou.

Osm jader s 16 thready se základním výkonem 3,8 GHz není vůbec špatná specifikace – obzvláště za cenu 549 dolarů, což je přibližně 12 000 korun. Výkonnější Threadripper 1920X má 12 jader a 24 threadů, 1950X pak 16 jader a 32 threadů.

Procesory jsou určeny především na multitasking; co se týče herního výkonu, na ně AMD s řadou Threadripperů nemíří vůbec. Poskytnou sice velmi dobrý výkon, avšak rozdíly v FPS mezi všemi třemi procesory jsou minimální; někde dokonce vítězí právě nejlevnější 1900X, i proto, že valná většina PC her neumí využít více než 2 nebo 4 jádra a 1900X je v základu taktován na nejvyšší rychlost.

O něco levnější Ryzen 7 1800X rovněž dosahuje srovnatelných výkonů.

Zmiňované CPU Ryzen 7 1800X za 499 dolarů nabízí rovněž 8 jader a 16 threadů. Rozdíly mezi oběma jádry popisuje tabulka. Threadripper disponuje stejnou mezipamětí, rozdíl je v množství paměťových kanálů, má více USB 2+3g1 portů a PCIe řad. Ryzen 7 se navíc nedočká podpory NVMe RAID.

Rozdíly přehledně ukazuje tabulka AMD.

 

Threadrippery tedy na hráče nemíří, přinejmenším ne do doby, než se hry naučí využívat všechna dostupná jádra procesorů – což v současné době není potřeba, neboť „brzdou“ herního výkonu jsou momentálně obvykle GPU, nikoli CPU.

1900X místo toho míří na multitaskery. Třeba hráče, kteří zároveň streamují, video si editují a u toho třeba využívají další aplikace; využití najdou také u renderování. Podporuje 7 PCIe zařízení zároveň a dává i možnost připojení 8 DIMMů, což se může rovnat až 2 TB celkové RAM.

Slušná výbava nejlevnějšího z high-end Threadripperů mu umožní konkurovat srovnatelnému osmijádrovému Core i7 7820X Intelu.

Benchmarky srovnávající jednotlivé Threadrippery pak ukazují, kde leží skutečné rozdíly mezi jednotlivými verzemi nejvýkonnějších Threadripperů: ve výkonu u softwaru, který zvládne využít vícero jader CPU.

příloha_ovladnete_sva_data

Threadrippery však mají i jednu drobnou nevýhodu, která zvyšuje náklady, ta se však týká většiny procesorů – je nutné zakoupit základní desku, která je podporuje. Vyrábí je mimo jiné ASUS, Gigabyte a MSI a naštěstí je lze sehnat za poměrně rozumné ceny.

Byl pro vás článek přínosný?