Hlavní navigace

Samsung Galaxy Z Flip – vše co o skládací novince potřebujete vědět

14. 2. 2020

Sdílet

 Autor: Samsung
Po loňském fiasku s Galaxy Fold skládá Samsung skládací reparát. Novinka nese název Galaxy Z Flip a přinášíme vám v kostce to nejzásadnější, co o ní potřebujete vědět.

Bez větších okolků, Samsung hned zkraje roku představil skutečnou pecku: Galaxy Z Flip, svůj druhý skládací telefon, který lze označit za relativně dostupný. Vedle 6,7“ displeje s rozlišením 1080p se může pochlubit svižným 7nm 64-bit Octa-Core s rychlostí 2.95 GHz, vyšší, než jakou disponuje Galaxy S20 Ultra. Paměťová kapacita činí 265 GB, RAM je 8GB. Snad jen baterie je menší, 3300 mAh. A pokud zvažujete, že do něj 21. února investujete 38 990 Kč, což je cena, která z něj dělá nejdostupnější telefon s ohebným displejem, měli byste vědět následující.

Pant byl dost vylepšen

Po loňském fiasku s Galaxy Fold musel Samsung zapracovat hlavně na technickém provedení pantu. Telefon má tzv. Hideaway Hinge se speciálním krytím proti prachu, špíně a jiným částečkám, které škodily zmíněným Foldům. Samsung tvrdí, že Flip snese zátěž více než 200 tisíc otevření/zavření.

Můžete selfíčkovat bez otevření

Galaxy Z Flip má z vnější strany miniaturní 1,1“ displej vhodný pro kontrolování času, příchozích zpráv, zmeškaných telefonátů nebo jiných notifikací. Můžete ho však využít i k pořízení selfie. Zatím sice není jasné, zda se spoušť fotoaparátu aktivuje hlasem či nějakým tlačítkem, dle Samsungu však s telefonem můžete fotit, aniž byste ho rozevírali.

Obrazovka je ze skla

Obrazovka Infinity Flex na Galaxy Foldu působila zvláštně. Hlavně proto, že nebyla ze skla, ale z polymerových vrstev, které ve finále působily umělohmotně. Pokrok nese jméno Ultra Thin Glass displej, který je skutečně ze skla, a to ultra tenkého, takže na dotek by měl Galaxy Z Flip působit jako běžný smartphone.

Můžete ho použít jako miniaturní notebook

Z Flip představuje podstatný designový odklon od Foldu. Nejenže s ním můžete fotit, když je zavřený, ale používat ho můžete i při částečném otevření. Výrobce tomuto polootevřenému stavu říká Flex režim a nejlépe ho vystihuje přirovnání k miniaturnímu notebooku s pasivní částí – displejem a aktivní částí – ovládáním. Takto lze fotit, fotky i videa prohlížet, absolovovat video hovory, ale i pracovat s řadou dalších aplikací.

Dostanete předplatné YouTube Premium zdarma

Samsung k nákupu Z Flipu uživatelům zařídil také bezplatné předplatné služby YouTube Premium. Její využívání je sice dle všeho omezeno právě na Flip, ale i tak, ušetřit skoro dvě stovky měsíčně není úplně od věci.

příloha_ovladnete_sva_data

Nemá 5G

Samsung se sice během konference, na níž Z Flip představil, 5G věnoval hodně, samotný telefon ji ale nepodporuje. Důvodem může být například energetická zátěž, nadměrné zahřívání telefonu anebo prostě jen navýšení jeho ceny, které by přidání podpory nepochybně zapříčinilo.

Byl pro vás článek přínosný?