Hlavní navigace

Sharp kupuje notebookovou divizi Toshiby za 36 milionů dolarů

14. 6. 2018

Sdílet

 Autor: Fotolia © kritchanut
Obě firmy patří mezi stálice japonského trhu. Toshiba si zavařila odkoupením stavitele jaderných elektráren Westinghouse, který už mezitím opětovně prodala. Protože však kvůli tomu firma musela výrazně proměnit podnikání, upadající sekci spotřebitelských laptopů dostal do ruky Sharp.

Nízkou cenovku 36 milionů však doplňuje emise akcií v hodnotě 1,8 miliard dolarů; přesto jde o velice slabou částku. Zprávu přinesla agentura Reuters.

Sharp se akvizicí navrací do PC sektoru, se kterého odešel před osmi lety. Pro firmu to může znamenat vysoké zisky s nízkým rizikem; může totiž využít kapacity své mateřské společnosti Foxconnu, který je největším světovým výrobcem elektroniky. Tak to již ostatně Sharp dělá u televizí.

Sharp získá podíl 80,1 % v PC divizi Toshiby.

Toshiba byla mimochodem vyrobila první laptop světa v roce 1985, před sedmi lety pak prodala 17,7 milionů zařízení v jednom roce. Během minulého roku to byly už jen 1,4 miliony.

příloha_ovladnete_sva_data

Sharp se v roce 2017 naopak dostal do zisků, a to poprvé po čtyřech letech. Pomohla úspora cen díky odkoupení Foxconnem a jeho velká síť partnerů rovněž pomohla. Dříve byl Sharp známý výrobou prémiových televizí a displejů pro mobily, avšak v posledních letech se mu nedařilo, nedokázal udržet krok s konkurencí. Postupně se však pokouší o návrat na vrchol.

Toshiba je oproti tomu stále ve velkých potížích. Minulý týden za 18 miliard dolarů prodala svůj čipový byznys americké firmě Bain Capital a nezdá se, že by se stav společnosti rapidně zlepšoval. Toshiba už nevyrábí ani televize, tuto divizi prodala podniku Hisense – a to vše jen kvůli Westinghouse, zbylé části firmy byly veskrze ziskové.

Byl pro vás článek přínosný?