Hlavní navigace

Síť 5G dorazí nejprve do Asie, Qualcomm stojí v popředí vývoje

14. 2. 2018

Sdílet

 Autor: Stephen Lawson, IDG NS
Devatenáct mobilních operátorů si vybralo modem Qualcomm Snapdragon X50 pro nadcházející testování sítě 5G, informuje společnost na svém blogu.

Více než desítka dalších firem navíc hodlá součásti Snapdragonu X50 využívat v komerčních 5G modemech plánovaných na rok 2019.

Operátoři, kteří hodlají pro testování 5G sítě modem X50 využívat, zahrnují AT&T, British Telecom, China Telecom, China Mobile, China Unicom, Deutsche Telekom, KDDI, KT Corporation, LG Uplus, NTT DOCOMO, Orange, Singtel, SK Telecom, Sprint, Telstra, TIM, Verizon a Vodafone Group.

OEM, kteří využijí pro své výrobky některé části Snapdragonu X50, pak zahrnují mnoho známých jmen: LG, Asus, Fujitsu, Nokia, HTC, Novatel Wireless, Netcomm Wireless, Netgear, Oppo, Sony, Xiaomi a ZTE plus několik dalších.

Na seznamu však chybí Apple, Samsung a Huawei – tři největší světoví výrobci chytrých telefonů. Právě oni tři dohromady tvoří téměř 50 % trhu se smartphony a představují více než 80 % prodejů chytrých telefonů prémiové třídy. Pro prvotní rozšíření 5G sítě představují právě tito tři výrobci hlavní oblast poptávky, věří analytik ABI Research Malik Saadi.

„Mnoho z těchto menších OEM navíc není přítomno ve velké části zemí světa, a to i včetně Spojených států, což napovídá, že jiné trhy, obzvláště ti asijské, dostanou do ruky 5G smartphony jako první,“ vysvětluje.

příloha_ovladnete_sva_data

Qualcomm však situaci vidí pozitivně. „Rok 2018 bude velkým rokem nejen pro Qualcomm Technologies, ale i pro mobilní trh jako takový. Budeme pokračovat v plnění své odsouhlaseného 5G NR strategie,“ říká prezident společnosti Cristiano Amon. „Tyto testy ukazují, že jsme schopni spolu se světovými operátory podporovat růst a inovace v mobilním průmyslu a učiníme z 5G sítě realitu podporou množství produktů vznikajících na rok 2019.“

Snapdragon X50 firma odhalila už v roce 2016, komerčně dostupný má být v první polovině roku 2019. Má umožnit rychlost stahování až 5 Gb/s a podporovat 28GHz vlnovou délku s šířkou pásma 800MHz. Modem půjde použít i na síti 4G.

Byl pro vás článek přínosný?