Hlavní navigace

Superpočítač zblízka: AMD láká na virtuální prohlídku

10. 6. 2020

Sdílet

 Autor: Fotolia © carolggg
AMD zve k jedinečné virtuální prohlídce jednoho z nejvýkonnějších superpočítačů na světě.

O superpočítačích jsme toho už na stránkách Computerworldu napsali dostatek. Ne každý však musí mít představu, jak takový superpočítač vlastně vypadá a funguje.

Společnost AMD proto spustila unikátní projekt, a to 360° virtuální prohlídku superpočítače Hawk, nacházejícího se v Centru vysoce výkonné výpočetní techniky na půdě univerzity v německém Stuttgartu. Hawk patří mezi nejrychlejší superpočítače na světě, přičemž v Evropě je tím vůbec nejrychlejším sloužícím pro vědecké a průmyslové účely.

příloha_ovladnete_sva_data

Virtuální prohlídka tak zároveň nabízí jedinečný vhled do technického pokroku, jaký se v posledních letech na poli superpočítačů podařilo učinit. Prohlídka umožní obejít superpočítač ze všech stran, zobrazit detaily jednotlivých racků a komponent a její součástí je také rozhovor s Dr. Bastianem Kollerem, vedoucím centra, který vysvětluje, jak masivní systém funguje – skládá se z 44 racků obsahujících celkem 5600 výpočetních uzlů, jejichž součástí je více než 720 tisíc jader v procesorech AMD EPYC druhé generace.

Celkový výkon supeporčítače používaného v oblasti energetiky, meteorologie či zdravotnictví dosahuje 26 PetaFLOPS. Takto výkonné výpočty umožňují mnohem přesnější modelování komplexních systémů a Hawk tak umožňuje kombinovat práci s obrovskými objemy dat, jejich analýzou, deep learningem a simulací.

Byl pro vás článek přínosný?