Hlavní navigace

Tablety umožňující bezdrátové dobíjení od Intelu budou dostupné již letos

6. 1. 2015

Sdílet

 Autor: Intel
Dobíjení tabletu by již brzy mělo fungovat tak, že jej uživatel jednoduše umístí na stůl v kavárně či doma v kuchyni. Alespoň tak si bezdrátové dobíjení, které má přijít na trh již brzy, představuje Intel.

Tablety, které podporují technologii umožňující bezdrátové dobíjení, by se podle senior viceprezidenta divize PC Client Group v Intelu Kirka Skaugena měly na trhu objevit již v druhé polovině tohoto roku.

Bezdrátové dobíjení budou podporovat tablety poháněné novými procesory Intel Cherry Trail. Vize Intelu je však taková, že by bezdrátové dobíjení v budoucnu měly využívat i třeba laptopy. Tablety s Cherry Trail díky technologii Wi-Di umožní také streamování videa na externí displeje.

Intel také pracuje na technologii, která umožní tabletům a počítačům streamovat video přímo na televizory. Tato technologie zvaná jako WiGig, je rychlejší verzí Wi-Fi 802.11ac a v budoucnu by mohla nahradit porty USB 3.0 v tabletech a počítačích, jelikož umožňuje vysokorychlostní přenos dat.

U laptopů se technologie bezdrátového dobíjení objeví v druhé polovině tohoto roku. Intel věří, že dobíjecí stanice budou v blízké budoucnosti stejně běžné jako Wi-Fi připojení. Podle Skaugena Intel například v současné době jedná o vytvoření míst pro bezdrátové dobíjení na letišti v Abu Dhabi. Jak však podotkl, technologie se do mainstreamu rozvine až za několik let.

Cherry Trail je navržen pro výkonné tablety a je nástupcem současných procesorů Bay Trail. Cherry Trail je vůbec prvním procesorem určeným pro tablety, který je vyroben pomocí 14nm technologie. Ta je již používána pro výrobu procesorů určených pro PC. První tablety s Cherry Trail se na trhu objeví v první polovině tohoto roku.

Procesory Cherry Trail budou mimo jiné podporovat i technologii Truekey, která uživatelům umožní přihlašovat se k zařízením pomocí skenu tváře či otisku prstu. Technologii bude možné dále použít například k přihlašování k internetovému bankovnictví či e-mailům.

příloha_ovladnete_sva_data

Intel si jako cíl pro tebto rok stanovil prodej 40 milionů tabletů s jeho novými procesory, což je podle analytiků cíl, kterého s největší pravděpodobností dosáhne. Jak uvedl Skaugen, Intel předpokládá, že tablety s procesory Cherry Trail mezi uživateli zatraktivní především možnost bezdrátového dobíjení.

Většina populárních tabletů jako Apple iPad či tablety řady Samsung Galaxy používají ARM procesory a Intel se tak snaží odlišit tím, že do svých procesorů integruje funkce typu Truekey.

Byl pro vás článek přínosný?