Hlavní navigace

Tesla představí autopilota do svých autonomních vozidel již v říjnu

30. 9. 2015

Sdílet

 Autor: Tesla Motors
Autonomní funkci autopilota, která řidičům uleví od jejich starostí při dlouhých výletech, představí Tesla ve svých vozidlech již za několik týdnů.

Generální ředitel americké společnosti Elon Musk slíbil autopilota do svých automobilů dodat již v létě, avšak toto datum Tesla o několik týdnů nestihne.

Společnost testuje software autopilota na několika různých dlouhých trasách. Několik zkoušek probíhalo například na cestě z centrály Tesly v Silicon Valley do centrály v Seattlu. Autopilot bezpečně udržuje automobil v pruhu a upravuje jeho rychlost s ohledem na ostatní vozidla v provozu.

Systém podle Muska spoléhá především na ultrasonické senzory, které monitorují plochu okolo automobilu až do vzdálenosti pěti metrů. Autopilot se pak orientuje také pomocí kamery umístěné za předním sklem a radaru.

Tesla software vypustí v rámci aktualizace operačního systému ve svých autech během několika příštích týdnů.

příloha_ovladnete_sva_data

„Od autonomního řízení nás dělí přibližně měsíc. Alespoň co se týče dálnic a relativně bezpečných silnic“ potvrdil Musk.

Od ambicióznějšího využití autopilotů ve vozidlech nás podle Muska dělí jeden až tři rok. Státní regulace by pak tuto dobu mohly prodloužit až o další tři roky. 

Byl pro vás článek přínosný?