Hlavní navigace

Trendy v přenosných počítačích vypozorované na CESu

19. 1. 2021

Sdílet

 Autor: Lenovo
Letošní CES ukázal, jaké inovace v brzké době čekají segment notebooků.

Letošní CES možná proběhl jen virtuálně, přesto byl přehlídkou počítačových inovací, o to víc těch mobilních. Intel, AMD i Nvidia oznámili nové CPU i GPU pro notebooky, které se stanou základem nové generace špičkových strojů prakticky všech hlavních výrobců. Sice tentokrát nebylo k vidění tolik futuristických konceptů jako během minulých ročníků, některé funkce a trendy jsou však příslibem toho, že zájemce o notebooky čeká zářná budoucnost a možnost pestrého výběru.

Větší výběr displejů

Jeden z nejzajímavějších trendů se letos týkal vylepšování displejů notebooků, nejen těch herních. A to výrazně! Většina herních notebooků dnes nabízí coby standard konfiguraci 1080p / 60Hz anebo prémiové 4K / 60Hz, ve formátu 16:9. Do budoucna však budeme mít výběr daleko pestřejší. Tím vůbec nejlákavějším se jeví notebooky s 1440p displeji, které mezi jinými oznámili Lenovo, Acer, Razer i Asus. Většina výrobců zároveň zvyšuje obnovovací frekvenci. Displeje s rozlišením 1080p a frekvencí 144Hz bývaly donedávna luxusem, v noteboocích jako jsou MSI Stealth 15M, Dell Alienware m17, Acer Predator Triton 300 SE nebo nový Blade od Razeru se však stanou standardem. Krom nich na CESu bylo k vidění i několik notebooků nabízejících ohromující konfiguraci 1440p / 240Hz. A pro zajímavost, Lenovo Legion 7 nabízí formát 16:10, HP Elite Folio zase 3:2…

Lepší webkamery

S nástupem trendu práce z domova není překvapením, že výrobci zapracovali také na webkamerách. Jejich dosud převažující rozlišení 720p pomalu začíná nahrazovat 1080p. V čele inovací na tomto poli stojí HP se svou řadou na práci orientovaných notebooků. Například Elite Dragonfly Max se může pochlubit 5MP webkamerou s manuálním vypínačem (kvůli bezpečnosti) a čtyřmi mikrofony pro lepší zvuk, který optimalizuje ještě řada nastavení využívajících umělé inteligence. Vedle toho HP Envy 14 pro běžné uživatele má sice standardní 720p webkameru, ale nabízí tzv. „HP Enhanced Lightning“ pro vaše lepší nasvícení.

Rychlejší a chladnější notebooky

Za zmínku stojí taky technologie Resizable BAR a rostoucí popularita materiálů z tekutých kovů. První díky funkci Smart Access Memory umožňuje využití celého rozsahu paměti GPU procesorem počítače – výsledný efekt pak záleží na typu hry, kterou hrajete, nebo rozlišení. Testy však ukazují, že výkon se může zlepšit až o 10 %. Nově ho bude díky grafikám GeForce RTX řady 30 možno využít i na noteboocích a postupně se z technologie nejspíš stane standard. Zájem vzbuzuje rovněž využití tekutých kovů, zejména kvůli jejich ochlazovací schopnosti. Masové produkci dosud bránily problémy související právě s jejich tekutostí, výrobci se tak zaměřili na to, jak zabránit možnému vytékání. A první sklízejí úspěchy. Notebooky Lenovo Legion, stejně jako už řada ROG od Asus už s tekutými kovy pracují.

příloha_ovladnete_sva_data

Asus ROG XG Mobile

Asus ROG Flow X13 je drobný třináctipalcový herní notebook vážící zhruba kilo a čtvrt. Navzdory jeho útlým rozměrům Asus tvrdí, že Flow X13 dokáže předčit váhově těžší konkurenci výkonově srovnatelnou se stolními počítači. Jak? S přídavným dockem ROG XG Mobile. Samotný Flow X13 je vybaven procesorem Ryzen 9 5980HS a grafikou GeForce GTX 1650 vhodnou pro méně náročné hry. XG Mobile však v sobě ukrývá novou GeForce RTX 3080 a několik užitečných portů. Zvýšení herního výkonu notebooku externím grafickým dockem není nic nového, většina dosavadních pokusů však byla rozměrově objemnější, jelikož byly vybaveny velkými kartami primárně určenými pro stolní počítače. RTX 3080 je oproti tomu modelem mobilním, takže se vleze do tenkého docku kilové váhy. Ve speciálním pouzdru, které Asus pro obě zařízení nachystalo, je tak s sebou můžete nosit pohodlně celý den bez obav z toho, že si odrovnáte záda.

Byl pro vás článek přínosný?