Hlavní navigace

Ultratenké ohebné nízkoenergetické procesory představil Freescale

3. 12. 2015

Sdílet

 Autor: Freescale
Počítačový čip tenký jako stéblo trávy představil Freescale Semiconductor. Procesor o tloušťce 0,34 milimetrů najde své využití v plastových platebních kartách, nositelných technologiích nebo medicínských senzorech.

Nová technologie je podle výrobce klíčem k rozšíření Internetu věcí. Model čipu zvaný Kinetis K22 je výkonově nenáročná technologie se zabudovanou pamětí, která může být naprogramovaná pro plnění specifických úkonů.

Čip svým výkonem sice nemůže konkurovat stolním počítačům ani mobilním telefonům s operačními systémy a displeji, zvládne však napájet menší a specializovaná zařízení, která se nepotřebují nabíjet každý večer.

Nový čip je přibližně dvakrát tenčí než jeho předchozí generace a měří 4,1 milimetrů na výšku a 3,6 milimetrů na šířku. Jeho tenký profil mu umožní vlézt se do platebních nebo přístupových karet, které mají tloušťku přibližně 0,75 milimetrů. Díky tomu mohou výrobci do svých karet dostat nové funkce, aniž by museli své výrobky zvětšovat.

Kapacita nových čipů by mohla zlepšit také bezpečnostní standardy. Klíčová karta ke kanceláři by nyní mohla obsahovat šifrované informace o jejím držiteli. Mohla by tak nabízet sofistikovanější systém ochrany než současné RFID karty naprogramované administrátorem.

Platební karty s novým čipem by zase mohly například prostřednictvím displeje E-Ink zobrazovat zprávy od banky. Držitelé karty by mohli také například zadat PIN na kartu, zatímco stojí ve frontě v obchodě.

příloha_ovladnete_sva_data

Jiné druhy zařízení by s novými čipy získaly další úroveň flexibility. A to doslova. Čip se ohýbá daleko snáze než jeho předchozí generace a je dost malý na to, aby se vmístil do ohebných produktů. Mohl by tak být součástí novodobých elektronických náplastí s displejem, které se přichytí na pokožku člověka. Monitor by se mohl dostat také pod pacientovu kůži v podobě implantátu. Čip také zaručí pružnější a tenčí chytré hodinky.

Freescale podle svých slov dokáže nové čipy K22 vyrábět v takovém množství a při takových nákladech, že jejich cena by neměla převýšit cenu současných tlustších systémů.

Byl pro vás článek přínosný?