Hlavní navigace

USB-C jede, výroba se zdvojnásobuje

22. 1. 2018

Sdílet

 Autor: IDG News, James Niccolai
Letos mohou prodejci očekávat výrazný nárůst prodejů zařízení s rozhraním typu USB Type-C PD (power delivery). Stávají se totiž široce rozšířeným, mainstreamovým standardem.

USB Type-C bude standardním rozhraním pro notebooky i desktopy, přičemž své místo najde i u výkonných chytrých telefonů, píše server DigiTimes a cituje několik Tchaj-wanských výrobců čipů včetně Weltrend Semiconductor, On-Bright Electronics nebo Etron Technology. Ti soudí, že v roce 2018 se jejich prodej USB Type-C PD čipů zdvojnásobí.

Ačkoli USB Type-C rozhraní nabízí mnoho výhod, mezi nimi možnost oboustranného zapojení, rychlých přenosových rychlostí a dobrého nabíjecího výkonu, bývalo také dosti drahé na výrobu; dříve tedy nebylo možné je se ziskem vyrábět masově. První USB-C se objevily v laptopech Apple, HP, Dell, Lenovo, Asus a Acer už v roce 2016 a první polovině 2017, ale příliš se neuchytily.

příloha_ovladnete_sva_data

Od druhé poloviny 2017 je však nárůst integrace rozhraní USB Type-C masivní. Objevují se v noteboocích, desktopech a dalších počítačových produktech. Do mobilů je montují značky jako Huawei, Honor nebo Samsung.

Podle zdrojů DigiTimes bude USB-C novým standardem pro laptopy, desktopy, smartphony, tablety i třeba nositelná zařízení a stále více produktů bude rozhraní využívat.

Byl pro vás článek přínosný?