Hlavní navigace

Vědci z MIT vytvořili průhledný displej z nanomateriálu

23. 1. 2014

Sdílet

 Autor: © MIT
Nová technologie je postavena na tenkém filmu z levného materiálu nenáročného na výrobu.

Představte si ženu, která se při cestě na pracovní pohovor ztratí v prostředí neznámého města. Aby nepřišla pozdě a udělala na potenciálního zaměstnavatele dobrý dojem, nechá si na čelním skle svého vozidla zobrazit mapu s vyznačenou cestou.

V tomto případě nemusí jít o žádné sci-fi. Vědcům z Massachusettského technologického institutu se za použití nanotechnologií podařilo vytvořit průhlednou obrazovku, kterou lze kromě předního skla vozidla umístit například i na běžné brýle.

Vědci z MIT sice nejsou první, kdo se snaží o vytvoření průhledného displeje, jejich technologie se však prý oproti těm předešlým velmi liší. Nabízí výrazně širší úhel pohledu a lze ji jednoduše vyrobit s minimálními náklady.

Technologie, kterou je vlastně plastovým povlakem potažené sklo, lze podle vědců využít k již zmíněné navigaci či zobrazení jiných informací do zorného pole řidičů vozidel i letadel. Stejně tak ji lze použít k promítání filmu na okno či přímo na skla dioptrických brýlí. Praktických využití se nabízí nespočet.

„Využití nanotechnologií k vytvoření průhledných displejů považuji za chytrý nápad,“ pochválil své kolegy profesor Shanhui Fan ze Stanfordovy univerzity.

Ostatní displeje podle MIT jenom promítají obraz do zorného pole uživatele, takže se zdá, že se vznášejí v prostoru. Problém je však v tom, že uživatel musí být pro dobrou viditelnost obrazu v konkrétní pozici. Další technologie zase umísťují potřebnou elektroniku přímo do skla, což je velmi nákladné.

Naproti tomu řešení z MIT umožňuje pohled z mnoha úhlů, protože obraz je promítán na sklo, nikoliv do očí. Průhledná fólie navíc není nijak náročná ani nákladná na výrobu.

Vědci zatím novou technologii otestovali jen na modré barvě. Očekávají ale, že si technologie poradí se širokým spektrem barev.

příloha_ovladnete_sva_data

Video s ukázkami nové technologie (anglicky):

Byl pro vás článek přínosný?