Hlavní navigace

Výrobci notebooků přeceňují životnost baterií

5. 4. 2017

Sdílet

 Autor: Fotolia © teoarting
Některé značky notebooků mají sotva poloviční výdrž baterie oproti té uváděné výrobcem. Na znepokojivý fakt ukázala studie spotřebitelského sdružení Which?.

Z testovaných modelů pouze Macbook Pro od Applu vydržel při činnostech jako je sledování filmů či brouzdání po internetu se zapnutou wi-fi výrobcem uváděný čas.

U modelů společností Dell, Acer, Lenovo a HP byla reálná výdrž zhruba poloviční. Podle jednoho z analytiků výrobci své stroje testují v podmínkách považovaných za „ideální“, při běžném používání jsou však tyto podmínky značně proměnlivé, odvislé například na míře jasu obrazovky nebo běžících programech, potažmo aplikacích, které mohou mít na výdrž baterie zásadní vliv.

„Každý uživatel využívá svůj počítač jinak,“ brání se Dell tvrzením, že je obtížné jasně si definovat „obvyklé využití“. „Je to stejné jako se spotřebou paliva – dva řidiči dosáhnou se stejným vozem na totožné vzdálenosti jiné spotřeby.“

A k jakým výsledkům tedy analytici z Which? došli?

Acer E15 vydržel 2h 56 min oproti uváděným 6h

Apple MacBook Pro 13 vydržel 12h oproti uváděným 10h

Dell Inspirion 15 500 vydržel 3h 58min oproti uváděným 7h

HP Pavilion 14-al115na vydržel 4h 25min oproti uváděným 9h

Lenovo Yoga 510 vydržel 2h 7min oproti uváděným 5h

Výdrž baterie je přitom často jednou z nejdříve reklamovaných věcí.

příloha_ovladnete_sva_data

„Zjistili jsme, že existuje přímá spojitost mezi běžícími programy a výdrží baterie,“ uvedl k tématu zástupce servisní společnosti Geek Squad.

Podle něj je pro prodloužení výdrže baterie dobré snížit jas obrazovky a vypnutí nejrůznějších featur, včetně bluetooth či wi-fi. Praktické je rovněž používat energii šetřící software, který je dnes už běžnou součástí většiny zařízení s Windows či Mac OS. 

Byl pro vás článek přínosný?