Hlavní navigace

Zájem o kolaborativní roboty prudce stoupá, řeší totiž nedostatek lidí

28. 5. 2019

Sdílet

 Autor: C. Todd Lopez a Computerworld US
Globální trh s kolaborativními roboty čeká v následujících letech prudký nárůst. Do roku 2025 se předpokládá navýšení investic o více než dvacetinásobek - ze 710 milionů na 12,3 miliard dolarů, což odpovídá průměrnému ročnímu růstu přes 50 %.

Podíl na trhu roste díky požadavkům firem na automatizaci a nedostatku zaměstnanců na pracovním trhu. Na tento trend poukazují data analýzy společnosti Markets and Markets.

Pro malé a střední firmy, pro které znamená pořízení tradičních průmyslových robotů příliš velkou investici, představují kolaborativní roboti cenově dostupnou alternativu.

Zároveň jsou tato zařízení daleko více uživatelsky přívětivější, a snadno se integrují do stávajících pracovních procesů bez nutnosti provádět nákladné rekonstrukce výrobních hal.

Zásadní je bezpečnost kolaborativních robotů – díky ní mohou pracovat v bezprostřední blízkosti svých lidských kolegů a ti se tak mohou věnovat kreativnějším úkolům.

Vysoký zájem o kolaborativní robotiku je způsoben rovněž rostoucí mírou automatizace ve všech průmyslových odvětvích, což přímo souvisí s konceptem průmyslu 4.0

 

Co je kobot?

Kolaborativní robot (kobot) je univerzálnějším a flexibilnějším řešením než tradiční průmyslový robot. Nová kategorie robotiky byla poprvé představena v roce 2008 Dánem Esbenem Østergaardem, který je spoluzakladatelem společnosti Universal Robots.

příloha_ovladnete_sva_data

Østergaard chtěl, aby byla robotická technologie dostupná všem společnostem, bez ohledu na jejich velikost. Za tímto účelem vyvinul malé, uživatelsky přívětivé, flexibilní a ekonomické roboty, s nimiž může člověk bezpečně pracovat v těsné blízkosti.

V současné době se stále více společností po celém světě rozhoduje pro automatizaci svých výrobních procesů využít roboty. Mezinárodní federace robotiky (IFR) vnímá kolaborativní roboty jako jeden z nejdůležitějších technologických trendů, které budou v budoucnosti formovat trh.

Byl pro vás článek přínosný?