Hlavní navigace

Zdá se, že „čipové války“ mezi Intelem a ARM postupně ustanou – alespoň dočasně.

7. 10. 2016

Sdílet

 Autor: © Andrea Danti - Fotolia.com
Intel dlouhé roky neotřesitelně stál za svojí vlastní x86 architekturou, ostatně pojmenovanou právě po jeho procesoru, Intelu 80386. Nyní však společnost zjevně mění své letité postoje a do své FPGA Stratix 10 vloží 64bitový ARM procesor, oznámený v úterý.

Programovatelné hradlové pole, založené na technologii firmy Altera, může být naprogramováno k vykonávání širokého spektra síťových nebo serverových úkonů.

V širším kontextu svědčí využití čipu o tom, že Intel hodlá částečně ustoupit od x86 architektury a otevírá se jiným možnostem – zřejmě i v souvislosti s odklonem od své závislosti na prodejích osobních počítačů.

V budoucnu existuje možnost, že ARM a x86 architektury by se mohly dostat do některých čipů Intelu společně. Firma plánuje integrovat Altera FPGA do serverových čipů Xeon; x86 a ARM CPU se tak mohou objevit na jednom čipu. Již nyní se Xeon a Altera FPGA objevují v multičipových deskách plošných spojů Intelu.

Krome Altera FPGA se ARM čipy využívají u Cortexu-A53 ve Stratixu 10, což značí, že se Intel spolupráce s ARM nebojí.

Obě firmy delší dobu vedly řadu sporů o tom, která architektura je lepší, často ve formě bezvýznamných, drobných hádek o výkonu jednotlivých produktů. Intel chce x86 dostat do co nejvíce přístrojů, zdá se však, že využít designy CPU ARM nemá problém.

K přátelštějším vztahům mezi oběma firmami vedla série událostí. Po zpomalení prodejů na trhu s PC se Intel v březnu rozhodl soustředit se na jiné oblasti – roboty, drony, automobily, internet věcí. Většina osobních počítačů využívá architekturu x86, ARM však dominuje na internetu věcí a dalším rychle rostoucím oblastem, na které se Intel nyní zaměřuje.

ARM také pomáhá Intelu s lukrativními servery. Zařízení internetu věcí a mobilní přístroje založené na technologii ARM dodávají informace serverům, které vykonávají analýzu dat, rozpoznávání obrazu a další úkony. I u serverů dominuje x86 a růst ARM zařízení nepřímo podpoří prodeje výdělečných Xeon čipů.

Díky srpnové licenční dohodě může Intel sám ARM čipy vyrábět. Vytvoří procesory pro mobily LG na svém 10nm výrobním procesu a existuje možnost výroby čipů i pro iPhone. Továrny Intelu jsou zvyklé na výrobu vlastních firemních x86, ale proběhnuvší restrukturalizace Intelu po úpadku prodejů počítačů jej nutí ke změnám.

příloha_ovladnete_sva_data

Některé ARM čipy již Intel využil i dříve, i když jen sporadicky. Dříve vlastnil síťové vybavení a mobilní čipy založené na ARM, tuto svou sekci však prodal Marvellu v roce 2006. Čip Sofia, často se vyskytující v zařízeních internetu věcí, má v sobě x86 CPU Atom X3 a také GPU Mali právě od ARM. Procesory od ARM využívala firma také u XMM modemů, ale ty nyní přechází na x86.

FPGA patří do zájmů Intelu, neboť jsou vysokorychlostní alternativou pro CPU. Čtyřjádrový 64bitový Cortex-A53 ve Stratixu je rychlejší než předchozí čipy, jak firma tvrdí.

Byl pro vás článek přínosný?