Hlavní navigace

Způsobí nová 3D tiskárna od HP revoluci?

4. 11. 2014

Sdílet

 Autor: HP
Prohlášení HP, podle něhož tato americká společnost vydá svou vůbec první 3D tiskárnu, která je 10x rychlejší a o polovinu levnější, než současná zařízení na trhu, způsobilo mezi běžnými uživateli i experty poprask.

„Otázkou je, zda tato tiskárna vytiskne daný prototyp jen v černé, pokud vám dojde žlutý polymer,“ napsal na serveru Reddit uživatel s nickem ILikeLenexa. „Trojrozměrný tisk od společnosti, která si účtuje také sumy za doplnění inkoustových kazet? To snad ne...“ dodal pak další uživatel s označením TotalWaffle. Cynismus stranou, HP vyrábí standardní „2“ tiskárny již třicet let a podle expertů tak bude na trhu s 3D tiskárnami moci své zkušenosti zhodnotit jako málokdo.

„Tisk dokumentů a 3D tisk mají spoustu společného. Podle nás je HP již dlouho ideálním kandidátem ke vstupu na tento trh,“ uvedl Terry Wohlers ze společnosti Wohlers Associates, který se nedávno zůčastnil prezentace nové tiskárny HP Multi Jet Fusion a podle svých slov byl její rychlostí a kvalitou zcela unešen.

„Je lepší, než jsem očekával. Je několikanásobně rychlejší než cokoli jiného, co je na trhu,“ uvedl Wohlers. O tom, že HP nejspíše vstoupí na trh s 3D tiskárnami, se mluví již téměř rok a malí výrobci 3D tiskáren z toho mají samozřejmě obavy. Na druhou stranu, jak dodává Wohlers, 3D tisk je stále v plenkách a vstup HP na tento trh růst značně urychlí.

„Nová 3D tiskárna od HP zcela změní to, jak tento průmysl v současné době funguje,“ dodal Wohlers.

HP tvrdí, že jeho 3D technologie zvaná Multi Jet Fusion umožní masovou výrobu částí velkých větších produktů. I když nové zařízení nebude schopné rychle vyrábět miliony produktových částí, desítky či stovky tisíc ano. To, že o 3D tiskárny je u firem velký zájem dokazují například americké společnosti Ford či Airbus, které si určité výrobky na 3D tiskárnách tisknou již roky.

„Podle mě je to revoluční technologie,“ uvedl Pete Basiliere ze společnosti Gartner. „Unikátnost nespočívá v tom, že by se tiskárna skládala z komponent, které by dříve neexistovaly, ale v tom, jak rychle a efektivně celý stroj funguje."

příloha_ovladnete_sva_data

HP ukázalo příklady různých vytisknutých částí, které experty udivily svou propracovaností a odolností. Americká společnost například vystavila kovový řetěz vytisknutý během půl hodiny, jenž během testování zvládl odolat tlaku 4,5 tuny. I když nová tiskárna Multi Jet Fusion nebude vydána dříve, než v roce 2016 (výrobci se k její "betaverzi" dostanou v příštím roce), jen její představení jistě v 3D průmyslu způsobí nebývalý rozvoj v oblasti vývoje a výzkumu.

V nedávném průzkumu mezi 100 velkými výrobci provedeném společností PwC dvě třetiny z nich uvedly, že 3D tisk používají - většinou k výrobě prototypů. S tím, jak se 3D technologie vyvinou do té míry, aby zvládly více materiálů a rychlejší proces výroby, však podle PwC začnou být používány i k masové výrobě. Revoluce tak může začít.

Byl pro vás článek přínosný?