Hlavní navigace

Amazon Echo a lokalizace: dočkáme se Alexy v češtině?

13. 12. 2017

Sdílet

 Autor: Amazon
Amazon nedávno oznámil, že jeho zařízení Amazon Echo se začnou prodávat na desítkách nových trhů – a to včetně České republiky.

Dosud bylo možné zakoupit Amazon Echo pouze V USA, Velké Británii, Kanadě, Japonsku, Indii a nám blízkému Německu. Rozšíření do více než 80 dalších zemí je tak velkou novinkou a dokazuje nemalé ambice už tak gigantického Amazonu.

O lokalizaci však zatím nepadlo ani slovo. Jedná se o pouze o „přepravu“ do nových zemí: Že by tak Alexa začala reagovat na české, francouzské nebo švédské pokyny nevypadá nadějně.

Na angličtinu, němčinu či japonštinu však už reaguje. A to není zrovna špatný začátek.

Jde však o změnu oproti dřívějšímu způsobu tržního rozvoje firmy. Když Echo dorazilo do Německa a Japonska, tak Alexa oba jazyky zvládala, u Indie zase nebylo co řešit, neboť angličtina je oficiálním jazykem země.

Zrychlený postup je však v současné době pro firmu smysluplným. Trh chytrých reproduktorů se zabudovanými virtuálními asistenty má rychle růst a ovládnout jej s předstihem by pro Amazon mohlo být nadmíru prospěšné. Už nyní patři Echo mezi jedny z nejprodávanějších elektronických zařízení – během Černého pátku kupříkladu suverénně dominovalo prodejům v USA – a až 70 % letošních prodaných chytrých reproduktorů běží na platformě Alexy. Zatímco Google s průnikem na trh zápasí a Apple pozdržel prodej HomePodu na rok 2018, Amazon chytře kuje železo, dokud je žhavé.

Naučit Alexu mluvit novým jazykem je obrovsky finančně a časově náročný proces; není divu, že Amazon raději nejprve nová zařízení prodá. I proto, že menšinové trhy, mezi něž vlivem nízkého počtu obyvatel patří i Česká republika, mají často velmi složité jazyky, které se Alexa bude učit ještě náročněji.

příloha_ovladnete_sva_data

Angličtina je nejčastěji používaným druhým jazykem světa. Proč toho nevyužít?

Mimochodem, Alexa nezamířila i do poměrně velkých trhů, kterými je třeba Francie nebo Itálie. Panuje tak naděje, že by se Německu a s ním i České republice mohl Amazon s Alexou věnovat také v příštích letech.

Byl pro vás článek přínosný?