Hlavní navigace

Amazon probouzí svůj cloudový disk

3. 5. 2012

Sdílet

 Autor: © lucadp - Fotolia.com
Společnost Amazon vydala aplikaci pro Windows a OS X, která uživatelům usnadní práci s datovým úložištěm v cloudu.

Amazon Cloud DriveVšichni uživatelé, kteří mají účet u Amazonu, mají současně zdarma k dispozici úložiště nazvané příznačně Amazon Cloud Drive, do kterého si mohou zálohovat své soubory. Bezplatně lze využívat kapacitu 5 GB, další prostor je možno dokoupit v cenách od 20 dolarů (380 korun) za rok. Mnoho uživatelů o této funkci ani neví, protože přístup k virtuálnímu síťovému disku nebyl doposud tak jednoduchý jako například u úložišť Dropbox nebo Microsoft SkyDrivre, případně nově i Disk Google. S nástup posledně zmiňované služby se začíná trhat pytel s dalšími obdobnými nabídkami, a proto se zřejmě i Amazon rozhodl svůj projekt oživit. Od středy je k dispozici klient pro Windows od verze Vista, případně pro OS X od verze 10.6.

Amazon Cloud DriveSoftware je možno stáhnout z webu Amazonu a nainstalovat do počítače. Po zadání přihlašovacích údajů je zařízení možno používat přímo ze systému. Klientská aplikace se nastaví tak, aby se spouštěla při startu počítače, proto není potřeba se o ni starat. Ve Windows přibude odkaz na Cloud Drive v kontextové nabídce u každého souboru, kterým lze položku jednoduše odeslat na disk u Amazonu. Obdobně je možno soubory odesílat jejich přetažením na ikonu v systémové části základního panelu.

Stávající klient bohužel nenabízí přístup k souborům, pro něj musíte nadále využívat webové rozhraní. Máte je ale aspoň stále po ruce, protože systémová ikonka obsahuje i přímý odkaz do úložiště. Doufejme, že jde o první verzi, kterou bude následovat další, která již nabídne rozhraní pro přímý přístup ke každému souboru, jak to nabízí například trojice konkurenčních služeb zmíněná výše.

Byl pro vás článek přínosný?