Hlavní navigace

Anabáze TikToku pokračuje a zamotává se

23. 9. 2020

Sdílet

 Autor: Internet Info DG
Americký prezident vyžaduje, aby americké společnosti TikTok „zcela ovládly“. V dohodě týkající se populární sociální platformy vyvstávají další nejasnosti.

TikTok unikl zákazu na americké půdě poté, co se domluvil na spolupráci se společnostmi Oracle a Walmart. K finální dohodě však nakonec vůbec nemusí dojít. Prezident Donald Trump totiž požaduje, aby americké společnosti oblíbenou sociální platformu „zcela ovládly“. ByteDance, mateřská společnost TikToku, už dříve uvedla, že si v plánované nové společnosti TikTok Global hodlá uchovat osmdesátiprocentní podíl. Zbylých 20% by mělo připadnout Oraclu a Walmartu. To však Trump odmítá.

„Jestliže nebudou mít rozhodující podíl, tak dohodu neschválíme,“ pohrozil.

Celá záležitost je však poněkud zamotaná. Společnost Oracle už sice potvrdila zmíněný pětinový podíl sdílený s Walmartem, zároveň však její viceprezident Dorian Daley uvedl, že „Američané budou mít většinu“ a že „ByteDance v TikTok Global nebude mít žádný vlastnický podíl“. ByteDance pro změnu na své čínské webové stránce uvedla, že by ráda vysvětlila „některé lživé zvěsti“.

Dle vyjádření firmy si hodlá nechat v TikTok Global uvedených 80% a zároveň vlastnictví cenných algoritmů, na nichž TikTok stojí. V neposlední řadě pak popřela informaci o existenci pětimiliardového příspěvku, kterým prý všechny společnosti měly přispět do nového vzdělávacího fondu, o jehož vzniku prezident Trump hovořil během svého politického mítinku v Severní Karolíně. Fond měl být dle jeho slov zřízen za účelem vzdělávání „o skutečných dějinách naší země“.

„Čína se v posledních měsících snaží zdůrazňovat, že TikTok stále plně ovládá. Když Oracle uzavřel dohodu s ByteDance zajišťující, že TikTok může zůstat ve Státech v provozu, čínská média kladla důraz na to, že se jedná o spolupráci, v níž obě strany hrají stejnou roli. Ne že to je tak, že Oracle čínské firmě hází záchranné lano,“ zhodnotila situaci analytička BBC Kerry Allenová.

příloha_ovladnete_sva_data

Podle Richarda Windsora, zakladatele společnosti Radio Free Mobile se tak může stát, že z dohody nakonec ještě sejde, třeba i kvůli zásahu čínské vlády: „I kdyby si ByteDance ponechal algoritmy TikToku, ten by pořád běžel na infrastruktuře Oraclu – americké firmy. Když si situaci zkusíte obrátit a představit si, že by takto významný americký software měl běžet na čínských serverech, kde by k němu měli Číňané plný přístup, není těžké pochopit, proč může mít Čína k dohodě výhrady.“  

Tyto pochybnosti vyjádřil na sociálních sítích i jeden z redaktorů deníku Global Times, navázaného na čínskou vládnoucí stranu. „Na základě toho, co vím, Peking neposvětí současnou dohodu mezi ByteDance, Oraclem a Walmartem, jelikož taková dohoda by ohrozila čínskou národní bezpečnost, zájmy a důstojnost.“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku