Hlavní navigace

Android 11 je tu, novinky přináší spíš menší…

9. 9. 2020

Sdílet

 Autor: realme
…a zatím jen pro některé. Přednost mají majitelé telefonů Pixel, ostatní se dočkají později.

Pokud jste majiteli Pixelu 2 nebo novějšího, dostane se vašemu telefonu nových funkcí. Po měsících beta verzí totiž Google začal s distribucí Androidu 11, ovšem zatím jen do „vybraných modelů Pixel, OnePlus, Xiaomi, Oppo a Realme“, přičemž jen googlovské telefony obdrží plnou verzi.

Výrobci OnePlus, Oppo a Realme mezitím uvedli, že někteří z jejich uživatelů získají přístup k veřejným beta verzím a preview, jelikož plná verze systému je stále ve vývoji. Oproti minulosti jde o jistý pokrok, ovšem stále má tento distribuční model daleko k tomu applovskému. Mají tedy ostatní uživatelé Androidu důvod smutnit?

Ani ne. Android 11 je totiž z velké části jen údržbovou aktualizací a novinek, kterých by si všimli i běžní uživatelé, přináší jen málo. Tou nejviditelnější jsou Bubbles – Bubliny, jejichž smyslem je usnadnění textování bez ohledu na to, jakou aplikaci pro danou konverzaci užíváte; aplikaci není třeba otevírat zvlášť (respektive tu zrovna otevřenou zavírat), uživatelským rozhraním Bubbles připomínají facebookovský Messenger, v němž jsou kontakty probíhajících konverzací vyvedeny coby miniaturní avatary, mezi kterými lze snadno přepínat.

Navíc, konverzace dostanou v notifikačním panelu vlastní prostor, takže budou ihned na očích, přičemž ty nejvyužívanější kontakty budou zobrazené i přes zamykací obrazovku, potažmo přes režim „nerušit“, takže dle vývojářů nepřijdete o žádnou důležitou zprávu. Nového pojetí se dočkalo také power menu, které po stisknutí tlačítka on/off zobrazí Google Pay a Home menu pro ovládání zařízení chytré domácnosti.

příloha_ovladnete_sva_data

Další novinky v Androidu 11 pak jsou už skutečně jen dílčího charakteru. Jako například možnost pořídit záznam obrazovky bez nutnosti stahovat aplikaci třetích stran nebo rychle a pohodlně přepínat mezi Bluetooth audio zařízeními. Vylepšení vývojáři slibují také v nastavení ochrany soukromí a zabezpečení.

Několik menších novinek pak čeká ještě speciálně na majitele telefonů Pixel, ať už to jsou například návrhy aplikací na domovské obrazovce, snazší označování textu či „chytré“ pojmenovávání adresářů.

Byl pro vás článek přínosný?