Hlavní navigace

Apple bude s Motorolou soupeřit o standardizaci Nano-SIM

22. 3. 2012

Sdílet

 Autor: © beermedia - Fotolia.com
Příští týden by se mělo rozhodnout, který z návrhů nových, menších SIM karet, nazývaných Nano-SIM, se bude používat jako standard. Proti Applu stojí návrh podporovaný Motorolou, RIM a Nokií.

O novém standardu rozhodne Evropský institut pro normalizaci v telekomunikacích (ETSI) již 29. března prostřednictvím hlasování. Původně se očekávalo, že o standardu pro Nano-SIM bude jasno do konce loňského roku, ale kvůli blíže nespecifikovaným neshodám uvnitř ETSI se rozhodnutí odložilo na konec března.

Rozhodnutí ETSI, jehož členy jsou různí výrobci a operátoři, může vypadat různě. Institut může dát zelenou buď jednomu z návrhů, oběma, nebo naopak žádnému z nich. Třetí varianta může nastat v případě, že oba návrhy budou silně závislé na patentové ochraně.

Pokud by k implementaci Nano-SIM standardu byly nějaké patenty přeci jen nezbytné, ETSI bude zcela určitě požadovat, aby jejich licencování proběhlo tzv. za férových, přijatelných a nediskriminačních podmínek (zkráceně FRAND). Kdyby by s tím vybraná společnost nesouhlasila, musel by se návrh vrátit zpět na rýsovací prkna. Toho si jsou však všichni výrobci dobře vědomi.

Ani to však není zárukou pro hladké udělování licence. Vždyť Apple vede patentové bitvy s Motorolou a Samsungem po celém světě. Do sporů se navíc v poslední době vložil také Google, která Motorolu nedávno získal pod svá křídla. Apple se s Googlem neshodne hlavně v tom, jakým způsobem by mělo probíhat licencování základní patentů.

Pokud se však standardizace Nano-SIM nakonec podaří, uvolní se tím další prostor pro paměť a baterii v mobilních zařízeních. Kromě toho by se zmenšila i tloušťka těchto přístrojů. Nová SIM karta by měla být asi o 30 % menší a 15 % tenčí než Micro-SIM. Oproti klasickým SIM kartám se pak velikost zmenší až o 60 procent.

Byl pro vás článek přínosný?