Hlavní navigace

Bing začal „zapomínat uživatele EU“, EU prověří všechny vyhledávače

20. 7. 2014

Sdílet

 Autor: © jorisvo - Fotolia.com
Úřady členských států Evropské unie zabývající se ochranou osobních údajů pozvaly Google, Microsoft a Yahoo k diskuzi ohledně implementace průlomového rozhodnutí Evropského soudního dvora, jež občanům EU přiznává „právo být zapomenuti“.

Poskytovatelé nejpoužívanějších vyhledávačů v Evropě byli pozváni na kolektivní konzultaci s představiteli úřadů zabývajících se ochranou dat v různých členských zemí, uvedla mluvčí úřadu European Data Protection Supervisor (EDPS). Setkání proběhně příští čtvrtek v Bruselu. Mluvčí Microsoftu uvedl, že jeho společnost obdržela pozvánku a ráda se zúčastní, Google uvedl, že bude s úřady spolupracovat, a Yahoo se zatím nevyjádřilo.

Zmíněné rozhodnutí Evropského soudního dvora bylo vydáno v případu španělského občana z roku 2010, jenž si stěžoval na španělské noviny a Google u tamního Národního úřadu pro ochranu osobních dat. Španěl v řízení tvrdil, že jej Google poškozuje, jelikož se ve výsledcích jeho vyhledávače stále objevují odkazy na staré insolvenční řízení, které však již bylo ukončeno.

Podle rozhodnutí Evropského soudního dvora z května tohoto roku mohou občané Evropské unie žádat poskytovatele vyhledávacích služeb o vymazání osobních informací z výsledků jejich hledání, pokud jsou tyto výsledky „neúplné, nadhodnocené irelevantní nebo již nejsou relevantní“. Google od té doby obdržel přes 70 000 požadavků, jež se dotýkají čtvrt milionu webových stránek. K některým výsledkům hledání pak americká společnost začala dávat upozornění, v němž se uvádí, že některé výsledky mohly být smazány.

Rozhodnutí evropského soudu rozpoutalo debatu ohledně toho, jaké údaje by měly nebo neměly být z vyhledávačů blokovány. Při rozhodování, které výsledky smazat, musejí vyhledávače brát v potaz veřejný zájem, tudíž je slovy šéfa právního oddělení Googlu Davida Drummonda testování oprávněnosti požadavku „velmi subjektivní“. Úřady zabývající se ochranou dat tak pociťují obavy ze způsobu mazání dat. Jedním ze sporných bodů je rozhodnutí Googlu mazat výsledky pouze z jeho evropských domén, avšak ne z domény .com, jelikož „doména .com není na evropské uživatele zaměřena“.

příloha_ovladnete_sva_data

To je však věc, která zpochybňuje efektivitu celého řešení. Zástupci úřadů chtějí s Googlem také probrat způsob, jakým uživatele na smázání dat na jejich požádání upozorňuje. Jednotlivé úřady pak na setkání mají mluvit o tom, jak sjednotit jejich přístup k implementaci zmíněného rozhodnutí Evropského soudního dvora. Do podzimu mají být vytvořeny pokyny, podle nichž budou úřady v jednotlivých státech koordinovaně postupovat při vyřizování stížností občanů na vyhledávače, které jejich požadavku na odstranění nevyhoví.

 

Byl pro vás článek přínosný?