Hlavní navigace

BlackBerry Enterprise Server 10 podporuje iOS a Android

Sdílet

 Autor: © Research In Motion
Výrobce telefonů BlackBerry, společnost Research In Motion, oznámila, že nový software pro správu mobilních zařízení získá podporu pro zařízení Apple a Android. Podle analytiků se uvidí až časem, zda nově kladený důraz společnosti na strategii BYOD uspěje.

Společnost oznámila, že software BlackBerry Enterprise Server 10 (BES 10) je dostupný ke stažení od 23. ledna. Produkt kombinuje správu mobilních zařízení, aplikací a bezpečnosti. Na rozdíl od svých předchozích verzí BES 10 podporuje nejen zařízení s OS BlackBerry, ale i přístroje s Androidem a iOS.

Jeff Holleran, ředitel správy produktů pro podniky v RIM, řekl, že rozhodnutí podporovat i další zařízení vzešlo od zákazníků. Firemní zákazníci řekli společnosti, že „jsou pod tlakem od koncových uživatelů, kteří chtějí podporu i pro další zařízení.“ RIM by novou verzí mohl nalákat zpět i některé staré zákazníky, řekl Helloran. Například americká imigrační a celní agentura (ICE) přešla z používání produktů RIM k Applu minulý rok, ale momentálně testuje BlackBerry 10 i platformu BES 10, řekl.

Přes nový důraz na BYOD, BES 10 stále nepodporuje Windows Phone. „Čekáme, až na trhu bude po jeho podpoře dostatečná poptávka,“ řekl Holleran. „Zatím jsme v naší zákaznické základně žádnou poptávku nezaznamenali. Pokud k tomu bude tržní význam, rádi do produktu podporu WP přidáme.“

BES 10 má také funkci, která umožňuje ochranu pracovních aplikací a dat od osobního obsahu, který může uživatel v zařízení mít. Funkce pomáhá společnostem spravovat BYOD pro uživatele, kteří chtějí používat zařízení jak k práci, tak ke hrám, řekl Helleran. Pokud uživatel firmu opustí, mohou být smazaná pouze pracovní data, dodal.

Společnost také změnila cenovou strategii programu. Licence pro jednoho uživatele se dá v USA koupit za 99 dolarů.

Zákazníci mají o BES 10 zájem, tvrdí Holleran. Dodal, že se k vzdělávacímu programu BlackBerry Ready přihlásilo 1600 komerčních i státních organizací z celého světa.

Podpora zařízení s Androidem a iOS v BES 10 je pro RIM „strategií k přežití,“ řekl Ken Dulaney, analytik v agentuře Gartner. Podle Dulaneyho je však nepravděpodobné, že by RIM získal zpět staré zákazníky, kteří od BlackBerry utekli k jiným zařízením.

Jiné produkty pro správu mobilních zařízení, které jsou na trhu, mají více funkcí, včetně podpory pro Windows Phone, a také možnost vybudování firemní obchodu s aplikacemi, řekl Dulaney.

RIM společnosti, které chtějí používat zařízení BlackBerry 10, ke koupi BES 10 v podstatě nutí. Společnost nepovolila přidat podporu svého nového OS do jiných programů ke správě mobilních zařízení. Dulaney ale doporučuje podnikům počkat s koupí BES 10 alespoň půl roku.

Byl pro vás článek přínosný?