Hlavní navigace

Box.net a Google Docs spojily síly proti Office 365

23. 6. 2011

Sdílet

Integrace multiplatformního cloud úložiště Box.net se sadou online kancelářských nástrojů Google Docs má představovat alternativu k ambicióznímu projektu Office 365 od Microsoftu.

Spoluzakladatel a generální ředitel společnosti Box.net Aaron Levie na svém blogu vysvětluje, že „počínaje dneškem může 6 miliónů uživatelů Boxu snadno vytvářet a sdílet své dokumenty na Google Docs přímo z prostředí Box.net.“ Editovat lze prý i současné dokumenty Word a Excel uložené na Box.net, kterých má být více než 50 miliónů.
„Vycházíme vstříc budoucnosti, ve které dají cloudové dokumenty zapomenout na ty svázané s desktopovými aplikacemi. Chceme tento posun urychlit tím, že naší uživatelské základně umožníme používat Google Docs z Box.net,“ uvedl Levie v oficiálním prohlášení. Hluboká integrace jako je tato podle něj ukáže skutečnou sílu cloudu computingu. Dokonce by se prý vsadil, že otevřené platformy jednou zvítězí nad těmi uzavřenými.
Úzká spolupráce Box.net a Google Docs má zřejmě zlepšit konkurenceschopnost obou služeb. Obě se totiž obávají nástupu nového hráče na trh, kterým bude Office 365 od Microsoftu. Oficiální spuštění projektu Office 365 je naplánováno již na úterý 28. června. Propojení Box.net s Google Docs tedy přichází v pravou chvíli.
Office 365 je velmi ambiciózní projekt, něco mu však na rozdíl od aliance Box.net/Google Docs chybí - multiplatformní funkcionalita. Microsoft se sice snaží rozšířit Office 365 i na jiné platformy než Windows a Windows Phone, stále ale velmi zaostává. Ačkoliv řešení Microsoftu počítá s online úložištěm SkyDrive a službou SharePoint, mnoho firem již investovalo svůj čas a úsilí do jiných služeb, včetně Box.net či Google Docs.

Byl pro vás článek přínosný?