Hlavní navigace

Buďte při využití cloudu maximálně ostražití, varuje Gartner

29. 5. 2015

Sdílet

 Autor: © Adobe
I když obrat se cloudovými infrastrukturními službami rychle stoupá, řada poskytovatelů není nebo nebude schopná plnit své závazky. Proto buďte při výběru příslušného providera mimořádně opatrní, radí Gartner.

Globální výdaje na infrastrukturní služby v cloudu (IaaS, Infrastructure as a Serice) dosáhnout v letošním roce částky 16,5 miliardy dolarů. To je oproti loňsku o třetinu více a výrazný růst se očekává i v následujících letech.

Uvádí to zpráva Gartneru, podle níž průměrná roční míra růstu (CAGR) dosáhne v letech 2014-19 téměř 30 %.  

Podle Lydie Leongové, analytičky Gartneru, se ekosystém IaaS řešení rychle konsoliduje kolem malého počtu silných hráčů: „Zákazníci získávají v cloudových IaaS službách skvělou hodnotu – nicméně konkurenční prostředí se mění. Jen několik poskytovatelů má dostatek prostředků k tomu, aby mohli investovat do rozvoje širší konkurenceschopnosti na IaaS trhu,“ dodává Leongová.

Podle Gartneru byl rok 2014 pro řadu poskytovatelů IaaS rozhodujícím a řada z nich došla k závěru, že jejich dosavadní strategie nefunguje. Někteří proto plánují spustit zcela nové IaaS platformy, zásadním způsobem změnit ty stávající, nebo se zaměřit na poskytování řízených služeb na některé z hlavních IaaS platforem.

Řada providerů prý také naznačila, že mají v plánu zastavit nebo významně omezit své investice do rozvoje vlastních cloudových IaaS, někteří dokonce uvažují o jejich ukončení nebo nahrazení.

„Apelujeme na zákazníky, aby byli při výběru poskytovatelů velmi opatrní. Je třeba klást konkrétní a detailní dotazy o plánech poskytovatele pro dané služby a usilovat o smluvní závazky, které poskytovateli nedovolí zásadně měnit nebo ukončit příslušnou službu s kratší než dvanáctiměsíční výpovědní lhůtou,“ dodává Leongová.

Tržní podíly se nadále výrazně koncentrují a to přesto, že trh jako celek výrazně roste. Přestože v magickém kvadrantu cloudové IaaS, který zpracoval Gartner, se uvedí 15 poskytovatelů, trhu dominuje jen několik globálních hráčů – zejména Amazon Web  Services, Microsoft Azure a Google Compute Engine. Tito tři největší hráči pokrývají více než polovinu výpočetní kapacity ve veřejném IaaS cloudu.

V roce 2014 absolutní nárůst výpočetní kapacity veřejného IaaS cloudu poprvé překonal nárůst všech typů výpočetní kapacity umístěné v organizacích (on-premise).

Z průzkumu Gartner 2015 CIO Survey, vyplývá, že 83 % IT ředitelů a CIO považuje cloudové IaaS služby za infrastrukturní alternativu a 10 % s nimi pracuje jako s primární infrastrukturní volbou (tzv. cloud-first strategie).

Cloudové IaaS služby se v současné době využívají pro většinu druhů výpočetních úloh (aplikací), nicméně ne každý poskytovatel je umí všechny provozovat dobře.

Cloudová IaaS určitě není komoditou --  provideři těchto služeb se významně liší z hlediska funkcí, výkonu, nákladů a obchodních podmínek. Přestože u IaaS hrozí teoreticky jen velmi malé riziko závislosti na dodavateli, je to v praxi víc než pouhý pronájem hardware – spíše celý ekosystém datového centra jako služba.

„Čím více využíváte jeho možnosti správy, tím větším přínosem pro vás je, ale tím víc se uvazujete ke konkrétní službě,“ vysvětluje Leongová.

Podle analytiků společnosti Gartner se organizace musí naučit fungovat ve dvou základních režimech, tedy podle pravidel tzv. bimodálního IT. Tak mohou udržovat provoz tradičních IT systémů a zároveň se naplno věnovat digitální inovaci.

příloha_ovladnete_sva_data

Cloudové IaaS služby jsou oblastí, kterou většina organizací využívá pro režim 2 – agilní IT projekty, které mohou být na okraji zájmu či potřeb IT, ale mají potenciálně obrovský dopad na byznys. To má vliv i na způsob, jakým se tyto služby často nakupují – ze strany byznysu a z jeho rozpočtů.

Časem, s tím jak si byznys zvykne na používání cloudové IaaS, se začne používat i v režimu 1, tedy pro tradiční IT projekty, podobně jako tomu bylo v případě postupného pronikání virtualizace do datových center v posledních deseti letech.

Byl pro vás článek přínosný?