Hlavní navigace

Cloud Azure vylepšil správu kryptografických klíčů

9. 1. 2015

Sdílet

 Autor: © lassedesignen - Fotolia.com
Microsoft do své cloudové platformy Azure přidal novou funkci s názvem Azure Key Vault, která slouží k efektivnější správě kryptografických klíčů.

Nová služba by podle Coreyho Sanderse z Microsoftu měla poskytovat „jednoduché a dostupné řešení ke správě klíčů“. Azure Key Vault je místo, na které organizace mohou ukládat kryptografické klíče, jež jsou používány k dešifrování dat a hesel. V současné době jsou takové klíče většinou uloženy na Hardware Security Module (HSM). Jeho správa je však obtížná a jak uvedl Sanders, při vysokém počtu dotazů na vydávání klíčů mohou vznikat problémy. Azure Key Vault byl navržen tak, aby tyto problémy řešil - klíče umí poskytovat v řádech minut.

Šifrování klíčů splňuje standard americké vlády FIPS Federal Information Processing Standard) 140-2 level 2, který vyžadují americké federální agentury a bývá používán i velkými organizacemi. Služba je v současné době dostupná ve Spojených státech a vybraných evropských a asijských zemích jako preview, přičemž na další trhy by se měla dostat v dohledné době.

Microsoft také k Azure přidal řadu nových virtual machine (VM). S využitím nejnovějších procesorů Xeon od Intelu nové VM řady G mají podle Sanderse zvládat úkoly velmi náročné na výpočetní výkon. Řada G nabízí až 32 virtuálních CPU, 448GB paměti a 6,59TB SSD místa na disku. Ke každé VM lze přiřadit až 64 disků s kapacitou 1TB. Tyto VM mají být ideálním řešením pro provádění analýz dat skrze Hadoop či na nich mohou běžet velké databáze typu NoSQL jako Cassandra nebo MongoDB.

Microsoft se pomocí neustálého zdokonalování Azure snaží odlišit od konkurence a udržet rostoucí popularitu své služby. Podle Sanderse má Azure více než deset tisíc nových zakázaníků týdně. A vypadá to, že se to americkému gigantu daří.

příloha_ovladnete_sva_data

Okolo 21 % CIO (Chief Information Officer) si v nedávné studili společnosti Piper Jaffray mezi 112 CIO ve velkých organizacích jako cloudovou službu zvolilo Azure, což je o jeden procentní bod více, než před rokem. Microsoft tak dýchá na paty Amazon Web Services, které si jako cloudovou službu zvolilo 35 % CIO.

Na druhou stranu cloudovou platformu od Googlu preferuje (navzdory silnému marketingu Googlu) pouze 7 % dotázaných CIO, což je o pět procentních bodů méně než před rokem.

Byl pro vás článek přínosný?