Hlavní navigace

Cryptocat se má ještě letos objevit v mobilních zařízeních

16. 1. 2013

Sdílet

 Autor: © skvoor - Fotolia.com
Projekt bezpečné komunikační platformy rychlých zpráv čeká v letošním roce řada vylepšení, včetně vytvoření aplikace pro mobilní zařízení.

Open source program Cryptocat je dílem Nadima Kobeissiho, který projekt spustil ve svém volném čase při studiu na montrealské Concordia University. Projekt vzbudil svého času velkou pozornost, protože si dal za cíl vytvořit takový komunikační nástroj, který by odolal pokusům různým internetových zločinců a jiných nepovolaných osob.

Jak Kobeissi píše ve zprávě z počátku tohoto týdne, ve které nastiňuje další vývoj projektu, kvůli důrazu na soukromí uživatelů není možné přesně určit velikost uživatelské základny. Přesto odhaduje, že v prosinci loňského roku měl Cryptocat v průměru přes 8 tisíc denních uživatelů. „Cryptocat staví na přesvědčení, že každý může na internetu komunikovat zcela bezpečně, a nemusí být přitom zrovna počítačovým expertem,“ napsal Kobeissi.

Co se již zmíněných budoucích plánů týče, letos v květnu má být konečně k dispozici mobilní aplikace Cryptocat pro platformy iPhone a Android. Aplikace umožní současnou komunikaci více lidí a uživatel vždy obdrží potvrzení o došlé nebo obdržené zprávě. V druhé části letošního roku se pak dokonce počítá s testováním aplikace na mobilním operačním systému Firefox. Cryptocat by chtěl pro mobilní aplikaci také použít tzv. Socialist Millionaire Protocol, který nabízí způsob, jak si dva uživatelé mohou navzájem ověřit identitu. V současné době program používá otisky veřejných klíčů.

Kromě mobilní aplikace chce Kobeissi vyřešit také trvalé ukládání šifrovacích klíčů. Momentálně nejsou klíče ukládány na klientském zařízení, takže dochází k jejich častému znovuvytváření, což je časově náročná úloha.

Cryptocat je nyní přeložen do 32 jazyků, přičemž seznam zahrnuje i takové jazyky jako je tibetština. Jazykové lokalizace jsou však dílem neplacených dobrovolníků, takže není možné plně zaručit jejich spolehlivost. I v tomto směru chce proto Kobeissi docílit zlepšení a vytvořit skupiny stálých překladatelů.

Mezi další menší, přesto důležité cíle patří například vytvoření průvodce pro nové uživatele, což má projektu přilákat nové uživatele. Cryptocat navíc stále nemá vlastní politiku pro ochranu soukromí, takže i zde má v letošním roce dojít ke zlepšení.

V loňském roce byl projekt financován částkou ve výši 100 tisíc dolarů, které darovaly organizace Radio Free Asia Open Technology Fund a Open Internet Tools Project.

Byl pro vás článek přínosný?