Hlavní navigace

DARPA uspořádá konferenci o kyberválce

3. 9. 2012

Sdílet

 Autor: © REIMUSS - Fotolia.com
Americká agentura, která stála i u zrodu internetu, pořádá 27. září konferenci, na které by měli bezpečnostní odborníci diskutovat o ochraně infrastruktury internetu před rozsáhlými útoky.

DARPA je americká vládní agentura, která se z armádního rozpočtu zabývá výzkumem technologií prozatím známých spíše jen ze sci-fi. Protože má stále co do činění i s internetem, jehož zrod financovala, rozhodla se uspořádat jednodenní workshop „Plán X“. Jeho úkolem je vytvoření oficiální strategie americké vlády pro válku v kyberprostoru.

Plan X bude rozdělen do dvou samostatných větví – první bude přístupná všem smluvním dodavatelům i státním zaměstnancům a druhá, tajná, by měla probrat možnou strategii USA pro boj v kyberprostoru.

Cílem workshopu by neměl být vývoj útočných kyberzbraní ani analýza zranitelných míst potenciálních protivníků. Primárně by se měl zaměřit na obranu. DARPA by chtěla najít způsoby, jak „vytvořit revoluční technologie, které budou odhalovat rozsáhlé kyberútoky a plánovat a řídit obranu, to vše v reálném čase a v rozsáhlém síťovém prostředí.“ V rámci Plánu X by se mělo dostat i na výzkum podstaty a dějin kybernetického válečnictví. Hlavním cílem je „ovládnout kybernetické bojiště“, jak je uvedeno v dokumentu dostupném online ve formátu PDF.

To ovšem zatím příliš jako sci-fi nevypadá. Za jeden den se toho ovšem příliš stihnout nedá. DARPA doufá, že by z tohoto setkání mohly vzejít nové myšlenky a také by se na něm mohli objevit noví jedinci schopní vyvinout bezpečné operační systémy, komunikační uzly a systémy pro spouštění zbraní nebo adaptivní obranu či vizuální mapy kybernetické války.

Představa vícerozměrné mapy Internetu, s jejíž pomocí by bylo kybernetická válčení přesnější, zní celkem zajímavě. Jde ovšem o to, jestli se v ní potom ještě dokáže vyznat člověk nebo jestli nebude nutné vyvinout specializované aplikace, které by člověku pomáhaly v orientaci nebo ho přímo zastupovaly. To, nakolik bude tajná větev Plánu X pro obranu internetu přínosná, se ale pravděpodobně stejně dozví jen několik málo vybraných účastníků, kteří dostanou příležitost pracovat pro americkou vládu.

Byl pro vás článek přínosný?