Hlavní navigace

Datová centra s certifikací TIER III už i v České republice

7. 10. 2013

Sdílet

 Autor: © adimas - Fotolia.com
Firmy i organizace neustále hledají optimální řešení, které by s minimálními počátečními i provozními náklady umožnilo vybudovat bezpečné, pružné a ve všech aspektech vyhovující a současně rychle přizpůsobitelné IT.

(PR článek)

Jedna z cest, kterou volí stále větší počet firem i organizací nejrůznějších velikostí i náplní činností, spočívá v konsolidaci a virtualizaci IT infrastruktury a přechodu k využívání IT infrastruktury jako služby.

Datové centrum, základ kvalitní a spolehlivé služby

Svěřit svá zařízení, data, aplikace nebo dokonce procesy do rukou jiné společnosti vyžaduje samozřejmě důvěru. Budou data opravdu v bezpečí, bude k nim vždy přístup, jsou centra dostatečně spolehlivá a dokáží jejich provozovatelé sledovat a implementovat nejmodernější trendy?

O2 v současné době disponuje třemi velkými datovými centry, která zákazníkům nabízejí více než 7 600 metrů čtverečných plochy. Centra propojená do národních i nadnárodních sítí jako jediná v České republice disponují certifikací TIER III a plně vyhovují požadavkům české i Evropské legislativy. Pečuje o ně přes 200 vysoce erudovaných specialistů. Vše je dohlíženo a řízeno z jednoho dohledového centra. Data jsou chráněna proti útoku zvenčí i zevnitř, budovy jsou střeženy, prostory monitorovány.

O2 jako provozovatel datových center splňuje i podmínky bezpečnostního standardu PCI DSS a může nabízet hostingové služby a služby internetu zákazníkům, kteří jako součást svých činností využívají plateb prostřednictvím platebních karet.

Od housingu až po cloud computing

V datových centrech poskytuje O2 zákazníkům širokou škálu IT služeb, od housingu, tj. možnosti umístění vlastních serverů zákazníka v datovém centru, až po vybudování vlastního virtuálního datového centra. Služby je snadno možné kombinovat vzájemně i s mnoha dalšími IT či telekomunikačními službami.

Služba O2 Managed Server Hosting dodává výpočetní výkon serverů s definovanými parametry pro provoz zákaznických aplikací na určitou smluvně stanovenou dobu. Je k dispozici na platformách Windows Server a Linux. Službu je možné zřídit ve velmi krátké době. Přizpůsobení požadavkům, instalaci, konfiguraci, dostupnost a podporu zajišťuje kvalifikovaný personál datových center. Výkon serverů lze podle potřeb zákazníka průběžně zvyšovat nebo snižovat.

O2 Managed Data Storage slouží k pronájmu datového prostoru diskového pole formou služby s nepřetržitým, spolehlivým a bezpečným přístupem k datům. Velikost prostoru, rychlost přístupu, stupeň zabezpečení a ostatní parametry se navrhují podle požadavků zákazníka. Rozsah úložiště je možné kdykoli změnit, platí se za skutečně využitý prostor. Pro větší bezpečnost lze ukládání dat doplnit jejich zrcadlením na záložní disky.

Služba O2 Managed Backup & Restore slouží k vytváření záložních kopií důležitých dat se zárukou jejich obnovení v případě ztráty nebo havárie. Na základě předběžné analýzy se služba na počátku přizpůsobuje potřebám zákazníka. Rozsah zálohy lze průběžně upravovat, platí se pouze za objem zálohovaných dat a požadovanou dobu obnovy a retence. Telefónica ručí za bezpečnost zálohovaných dat.

Služba O2 Cloud přináší zcela nové možnosti pro budování IT infrastruktury v podobě virtuálního datového centra, které může být otázkou jen několika desítek minut. Jednodušší řešení může konfigurovat specialista O2 přímo u klienta. Klient sám pak prostřednictvím portálu O2 Cloud využívá i přímo konfiguruje a spravuje prostředky svého virtuálního datového centra: výpočetní výkon, paměť, diskový prostor i síťovou infrastrukturu.

Globální know-how a dlouholeté zkušenosti staví O2 mezi přední poskytovatele IT. Je prvním držitelem certifikace VMware vCloud Powered v zemích tzv. bývalé východní Evropy, certifikovaným Gold partnerem společností Microsoft a Cisco Systems. Disponuje certifikací ISO 20000-1:2011, zaručující kvalitu řešení požadovanou zákazníkem, a certifikací ISO 27000, která zajišťuje, že data a aplikace zákazníků jsou vždy v bezpečí.

příloha_ovladnete_sva_data

Více na ICT od O2 pro firmy nebo ICT o O2 pro veřejnou správu.

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku