Hlavní navigace

Deset tipů pro bezpečnou videokonferenci

9. 4. 2020

Sdílet

 Autor: © skvoor - Fotolia.com
Před vyšším zneužíváním videokonferenční aplikací varuje už i FBI. Přinášíme vám 10 tipů, jak komunikovat na dálku bezpečně.

Kdykoliv nějaká technologie zaznamená strmý vzestup, vzroste rychle také počet těch, kteří se jí snaží zneužít. V současnosti jsou předmětem zájmu hackerů hlavně videokonferenční služby a aplikace. Před jejich aktivitami varovala například už i FBI.

Časté je narušení komunikace nezvanými účastníky sdílejícími nevyžádaný a nevhodný obsah, ještě záludnější je však sledování cizích hovorů bez odhalení vlastní identity. Deník The Washington Post pro změnu upozornil na tisíce hovorů z aplikace Zoom objevených „pohozených“ na síti, byť společnost argumentovala, že šlo o záznamy uploadované na cloud samotnými uživateli.

Dobrá zpráva je, že většina videokonferenčních produktů nabízí nastavení zabezpečení, díky němuž lze podobným incidentům předejít. Špatná zpráva je, že běžní uživatelé s nimi zpravidla nemají žádnou zkušenost. Přinášíme vám tedy pár doporučení, která zajistí, že váš videohovor bude skutečně soukromý.

  1. Nepoužívejte software určený pro běžné uživatele pro pracovní konference. Běžné programy zpravidla nemají potřebné administrativní nástroje schopné zajistit zabezpečení. Stoprocentní bezpečnost sice nedokáže zaručit žádný produkt, ty určené pro firmy však nabízejí komplexnější metody zabezpečení. Mnohé z nich jsou navíc v době krize k mání bezplatně nebo za výhodnější cenu.
  2. Využívejte tzv. čekáren, tedy funkce, která účastníky hovoru před přijetím do skupinové komunikace umístí do odděleného virtuálního prostoru, kde musí počkat na schválení.
  3. Chraňte svou komunikaci heslem. Zmiňovaný Zoom generuje k ID komunikace ještě heslo, podobnou funkci však nabízejí i jiné aplikace. Samozřejmě, cokoliv je bezpečnějšího než „1234“!
  4. Nesdílejte v rámci komunikace odkazy ze sociálních sítí (a když to půjde ani odjinud).
  5. Nenechte účastníky svévolně sdílet snímek obrazovky. Většina aplikací umožňuje takové sdílení spravovat zakladateli komunikace. Účastníci by tak měli sdílet snímek obrazovky jen tehdy, jsou-li k tomu vyzváni.
  6. Pokud nemusíte, nepoužívejte ke komunikaci video obraz. Vypnutím webkamery zamezíte možným narušitelům zjistit si o vás víc prostřednictvím prostředí, ve kterém se nacházíte. Některé aplikace nabízejí možnost rozostření pozadí, vypnutím obrazu však navíc šetříte nároky na přenos.
  7. Používejte aktuální verzi softwaru. Chyby v zabezpečení jsou zpravidla snáz zneužívány ve starších verzích softwaru. Ujistěte se tedy, že všichni účastníci komunikace mají jeho nejnovější verzi.
  8. Uzamkněte skupinu komunikace, jakmile se k ní připojí všichni členové.
  9. Nenahrávejte komunikaci, pokud to není nutné. Pokud to nutné je, ujistěte se, že všichni zúčastnění vědí, že jsou nahráváni (většina programů to signalizuje automaticky). Nahranému záznamu následně dejte jedinečné jméno, které znesnadní jeho dohledání, pokud by unikl na veřejnost.
  10. Seznamte s uvedenými opatřeními všechny zaměstnance, ať se jimi při videokonferencích řídí.

Velkou roli ve vzestupu obliby Zoomu a dalších videokonferenčních aplikací sehrává jejich jednoduchost. Díky ní jsou takové aplikace v období zdravotnické krize využívány i těmi, kteří by s nimi do styku běžně nepřicházeli.

příloha_ovladnete_sva_data

„Rovnováha mezi zabezpečením a uživatelskou vlídností je vždy tenká,“ hodnotí Reza Zaheri ze společnosti 1:M Cyber Security. „Když to zobecním, většina laiků o zabezpečení nechce přemýšlet a jeho nastavením se nezabývá v domnění, že to řeší někdo jiný. Chtějí program prostě zapnout a používat.“

 

Byl pro vás článek přínosný?