Hlavní navigace

Důmyslný phishing zaútočil na uživatele Google Docs

9. 5. 2017

Sdílet

 Autor: © fabioberti.it - Fotolia.com
Google potvrdil, že zneškodnil phishingový email, který byl doručen zhruba milionu jeho uživatelů.

Podvodný email se tvářil jako zpráva z Google Docs, přičemž uživatelé, kteří se jí nechali oklamat, se vystavili riziku, že hackeři proniknou do jejich emailových účtů. Dle vyjádření Googlu se mu šíření emailu podařilo zastavit během jediné hodiny, i tak však byl doručen přibližně milionu lidí, což je podle Googlu méně než 0,1 % registrovaných uživatelů.

„Naše vyšetřování ukázalo, že hackeři se dostali ke kontaktním informacím postižených uživatelů, další data však ohrožena nebyla,“ uvádí Google. „Uživatelé tak nemusí podnikat žádné další kroky. Ti, kteří by přece jen chtěli zkontrolovat aplikace třetích stran, které mají se svým účtem propojené, tak mohou učinit prostřednictvím Google Security Checkup.“

příloha_ovladnete_sva_data

Zpráva odeslaná z adresy hhhhhhhhhhhhhhhh@mailinator.com měla podobu pozvánky k editaci googlovského dokumentu. V případě, že ji uživatel otevřel, byl přesměrován na webovou stránku, kde byl službou tvářící se jako Google Docs požádán o přístup k emailovému účtu. Jestliže jej uživatel poskytl, sdílel jej tak s hackery, kteří se k účtu mohli přihlásit, respektive rozšířit malware na další kontakty z účtu.

Podle odborníků se jednalo o sofistikovanější útok, než jaký představuje běžný phishing, jelikož hackerům se podařilo vydávat za vysoce renomovanou společnost, čehož dosáhli vytvořením aplikace simulující postupy Googlu. 

Byl pro vás článek přínosný?