Hlavní navigace

EU varuje před malou podporou širokého pásma

4. 9. 2012

Sdílet

 Autor: © Paylessimages - Fotolia.com
Evropská komisařka pro digitální agendu upozorňuje na snahu některých členských států snížit podporu širokopásmového připojení a sítí další generace.

Neelie Kroesová přišla se svým prohlášením poté, co se k ní dostaly informace o tlaku některých členů Evropské unie na snížení množství prostředků směřovaných prostřednictvím operačního programu Nástroj na propojení Evropy (Connecting Europe Facility; CEF) na podporu výstavby sítí další generace. Členské státy prý místo toho chtějí investovat ušetřené peníze do dopravních a energetických sítí.

„Při každém zasedání Rady EU se objevují hlasy žádající o větší aktivitu v digitálním prostoru, o digitální pokrok. Nyní je třeba, abychom tyto řeči přeměnili v činy. Někteří politici si totiž myslí, že široké pásmo není dost sexy, protože jej nemůžete vidět. Na to vám ale řeknu, že ekonomická recese je ještě méně sexy. A pokud se sníží investice do širokopásmového připojení, bude to mít vliv na vývoj ekonomiky. My přitom nepotřebujeme vylidněná letiště. Potřebujeme vyvážený investiční program, který se zaměří na oblasti trhu s největším růstovým potenciálem,“ řekla Kroesová.

Neformální setkání evropských ministrů zahraničí se konalo minulý týden ve čtvrtek. Předmětem jednání byla diskuze o rozpočtu EU, jehož součástí je i fond CEF, na období let 2014 - 2020. Pro celý fond byla navržena částka 50 miliard eur, avšak podle uniklých informací by telekomunikační složka měla tvořit výrazně menší část než oblast dopravy a energetiky. Organizace ETNO, která sdružuje největší evropské telekomunikační firmy, již na svých webových stránkách zveřejnila prohlášení, ve kterém varuje před zneužitím daných finančních prostředků.

Vzhledem k nejistým vyhlídkám se některé členské země nechtějí spoléhat jen na EU a například v Irsku hodlají prostřednictvím vlastního operačního programu investovat do širokopásmového připojení až 200 miliónů eur. Veřejné prostředky by prý ale nikdy neměly nahradit potenciální investice privátního sektoru.

Komisařka Kroseová je v poslední době velmi aktivní. To pocítil například i český regulátor, Český telekomunikační úřad (ČTÚ), který musel odstoupit od plánů na zahrnutí velkoobchodních širokopásmových služeb založených na kabelovém a Wi-Fi připojení do své definice produktového trhu s velkoobchodním širokopásmovým přístupem. Minulé úterý zase polskému telekomunikačnímu regulátorovi nařídila změnit nebo zcela zrušit návrh, který by alternativním operátorům dával jen omezený přístup k optickým sítím tamní společnosti Telekomunikacja Polska.

Byl pro vás článek přínosný?