Hlavní navigace

Evropa v rozvoji 4G zaostává za zbytkem světa

10. 6. 2013

Sdílet

 Autor: © Photo-K - Fotolia.com
Před patnácti lety byla Evropa hlavním průkopníkem v oblasti bezdrátových telefonů, nyní však podle expertů za zbytkem světa velmi zaostává v rozvoji vysokorychlostních mobilních služeb.

Starý kontinent se v rozvoji technologií 4G, jež umožňují rychlejší surfování v internetu a streamování videa, nemůže vůbec srovnávat s USA nebo některými částmi Asie. Mobilní operátoři svalují vinu za nízké investice do svých sítí v předešlých letech na slabou evropskou ekonomiku a čím dál větší regulaci. Podle expertů je však nezbytné, aby Evropa investovala do sítí 4G, pokud chce i nadále zůstat v globálním srovnání konkurenceschopná. Rychlejší služby by navíc operátorům v době, kdy lidé omezují hovory kvůli šetření, mohly pomoci získat zpět některé zákazníky.

„Panuje široká shoda o tom, že trh s mobilními službami v EU je ve srovnání s rozvinutými ekonomikami jinde poměrně zaostalý,“ uvedla ve svém prohlášení minulý týden GSM Association s tím, že evropští spotřebitelé z toho nakonec vyjdou nejhůře. Očekává se, že v sítích LTE v tomto roce v USA poběží 19 % všech spojení, zatímco v EU to budou jen 2 %. Americké rychlosti jsou navíc v průměru o 75 % vyšší než ty evropské, přičemž GSMA předpokládá, že tento rozdíl se bude ještě zvětšovat. „Je to ponižující – jsme pozadu,“ potvrdil Pierre Louette z France Telecom. „Web vyvinuli především Evropané, ale velké společnosti jsou americké a nejrychlejší sítě jsou v USA a Asii.“

Evropská komisařka Neelie Kroesová již dříve uvedla, že v létě představí návrh, který by měl přispět k rozvoji evropského komunikačního trhu a přísunu investic. „Předehnal nás východ i západ, nutně je musíme dohnat,“ uvedla Kroesová na Světovém mobilním kongresu v Barceloně. V USA je 31 milionů uživatelů LTE, v Jižní Koreji jich je téměř dvacet milionů, ale v Německu využívá 4G pouze 570 000 lidí a ve Velké Británii jenom 41 000. V letech 2005 – 2009, kdy byly investice do rozvoje telekomunikací tolik potřebné, klesly o 14 % na 40 miliard euro, tedy asi na dvě třetiny toho, co investovali Američané. Mobilní operátoři podle svých slov do rychlejších sítí v Evropě neinvestovali kvůli špatné ekonomické situaci v regionu, velké konkurenci (působí zde více než 100 různých operátorů) a silné regulaci z Bruselu.

Podle analytiků navíc operátoři v Evropě chtějí, aby se jim patřičně vrátily investice do 3G. Například šéf Vodafone Group Vittorio Colao prohlásil, že jeho společnost zaplatila příliš mnoho peněz při aukci 3G ve Velké Británii, jež se odehrála v roce 2000, když vrcholila technologická bublina. Vodafone tehdy za pásma 3G zaplatil 22 milionů liber, přičemž v únoru tohoto roku v zemi koupil pásmo pro 4G za 2,34 miliardy liber. Colao však v minulém měsíci dodal, že jeho společnost se bude účastnit připravovaných aukcí 4G v Maďarsku a České republice.

zdroj: wsj.com

Byl pro vás článek přínosný?