Hlavní navigace

Facebook chce dostat Messenger do každého mobilu

11. 8. 2014

Sdílet

 Autor: © Creativa - Fotolia.com
Facebook začíná mobilní uživatele nutit do používání samostatné aplikace pro zasílání zpráv.

Někteří mobilní uživatelé Facebooku byli ve středu upozorněni, že už nadále neuvidí zprávy ani je nebudou moci posílat, dokud si nestáhnou speciální aplikaci Messenger. Jde přitom jen o začátek – v následujících týdnech a měsících by stejné upozornění měli obdržet také milióny dalších uživatelů.

Některým uživatelům se takový přístup Facebooku samozřejmě nelíbí. Na různých blozích v této souvislosti zaznívají zmínky o Orwellovi, resp. jeho románu 1984, čímž lidé reagují na schopnost aplikace vytáčet telefonní čísla nebo používání kamery bez vědomí uživatele. „Facebook tím zašel už příliš daleko. Je čas se mu postavit a říci rozhodné ne,“ napsal ve svém článku například renomovaný deník The Huffington Post.

Podle Facebooku jsou však veškeré obavy zveličené a založené na špatných informacích. Většina problémů je prý způsobena přísnými pravidly Androidu pro aplikace. Facebook prý nemůže napsat vlastní pravidla používání aplikace a místo toho musí použít obecný jazyk Androidu. To, co se uživatelům zobrazí při snaze o aktivaci aplikace, tak ve skutečnosti neodráží způsob, jakým se aplikace ve finále chová.

Na iOS od Applu má prý Facebook naopak více volnosti při výběru slov, kterými uživatele informuje o způsobu, jakým aplikace funguje. Na Androidu musí uživatelé před prvním použitím aplikace souhlasit s každým jejím nástrojem a funkcí najednou. Na iPhonech přicházejí podobné žádosti až ve chvíli, kdy má dojít k využití různých nástrojů – například k přístupu do adresáře nebo přístupu k mikrofonu.

příloha_ovladnete_sva_data

Pokud tak například uživatel iPhonu nikdy nevyužije Facebook Messenger pro hlasový hovor, aplikace jej nikdy nepožádá o použití mikrofonu. Uživatelé iOS navíc mohou odmítnout jen některé funkce aplikace, zatímco uživatelé Androidu mají na výběr buď mezi všemi, nebo žádnou.

 

Byl pro vás článek přínosný?