Hlavní navigace

Facebook kvůli Vine změnil přístup k aplikacím třetích stran

27. 1. 2013

Sdílet

 Autor: © ima - Fotolia.com
Společnost se pro změnu pravidel pro vývojáře aplikací třetích stran rozhodla poté, co byla kritizována kvůli zablokování streamovací služby Vine od Twitteru.

V aktualizovaných zásadách pro vývojáře obhajuje Facebook své důvody pro zablokování aplikace Vine, přestože jméno služby přímo nezmiňuje.


Jak ve svém pátečním blogovém příspěvku uvedl Justin Osofsky, ředitel pro spolupráci, určité upřesnění pravidel bylo nutné provést z důvodu množících se dotazů na výklad pravidel pro vývojáře aplikací třetích stran. „Naprosté většiny stávajících vývojářů aplikací se změna zásad nijak nedotkne. Šlo nám především o těch několik málo aplikací, které porušují naše pravidla tím, že buď kopírují naší funkcionalitu, nebo uživatelům Facebooku nepřinášejí novou hodnotu a síť pouze využívají ke svému růstu,“ píše Osofsky.


Osofsky tím zřejmě naráží právě na Vine, což je aplikace, za kterou stojí vývojáři konkurenční sítě Twitter. Vine obsahuje nástroj, pomocí kterého si mohou uživatelé vyhledat své přátele z Facebooku a přidat si je do sítě Vine. Na jejich profilech pak mohou automaticky sdílet svá videa, která prostřednictvím Vine vytvořili. S tím je však nyní konec, protože Facebook uživatelům aplikace zablokoval funkci pro vyhledávání přátel, takže nyní mohou sdílet svá videa pouze s kontakty převzatými z Twitteru.


Nově se totiž v zásadách pro vývojáře můžete dočíst, že „nesmíte použít Facebook Platform na podporu nebo pro export dat do aplikací či služeb, které bez povolení kopírují základní funkce Facebooku“. V aktualizovaných zásadách se nicméně nepíše, které funkce má Facebook konkrétně na mysli.


Facebooku prý nevadí, pokud vývojáři použijí API Faceboku pro vytvoření vlastní sociální sítě, musí ale umožňovat zpětné sdílení dat s uživateli Facebooku a přinášet jim tak novou hodnotu. V tom případě ale k zablokování Vine nebyl důvod, protože služba takovou funkci obsahuje.

příloha_ovladnete_sva_data


Podle nových pravidel je také autor aplikace v případě jejího zablokování povinen všechna uživatelská data, která získal prostřednictvím API sítě, okamžitě odstranit. Ponechat si může pouze základní informace o uživatelském účtu nebo se může pokusit získat souhlas přímo od jeho majitele.


Dalším z postižených je kromě Twitteru například i ruská obdoba Googlu – Yandex, jehož aplikace má také zakázán přístup k datům Facebooku.

Byl pro vás článek přínosný?