Hlavní navigace

Facebook ruší omezení pro mladé uživatele

18. 10. 2013

Sdílet

 Autor: © queidea - Fotolia.com
Facebook odstranil omezení pro uživatele mladší osmnácti let, které určovalo, kdo může vidět jejich příspěvky.

Od teď si budou teenageři moci sami vybrat, kdo jejich informace uvidí a zda je budou sdílet s veřejností. Doposavad byly příspěvky lidí mladších osmnácti let viditelné pouze pro jejich přátele a přátele přátel.

„Teenageři patří mezi nejdůvtipnější uživatele sociálních médií a ať už se jedná o občanskou angažovanost, aktivismus nebo jejich názory na nový film, chtějí být slyšet,“ oznámil Facebook ve svém prohlášení o změnách. „Zatímco si může vybrat veřejné sdílení svých příspěvků pouze malá část teenagerů, kteří Facebook používají, tato aktualizace jim dává možnost sdílet své myšlenky mezi širší publikum, stejně jako na ostatních sociálních médiích,“ napsala společnost.

Facebook je pod zvyšujícím se tlakem konkurenčních médií a mladé uživatele ztrácí kvůli mobilním službám jako například SnapChat či WhatsApp.

Výkonný ředitel neziskové organizace Centrum pro digitální demokracii Jeffrey Chester si myslí, že Facebook obětoval bezpečnost a soukromí mladých uživatelů, aby rozšířil svůj byznys. „Teenageři nemusí mít příliš dobrý úsudek a mezi širší veřejností, které teď budou moci své příspěvky sdílet, se nacházejí všemožné druhy lidí – od predátorů přes prodejce nezdravého jídla – kteří stále Facebook prohledávají, aby si našli nové druhy cílů,“ řekl Chester.

Další sociální média teenagerům veřejné sdílení informací také umožňují, ale Chester si myslí, že množství osobních informací, které mají uživatelé na Facebooku, je mnohem větší než na ostatních sociálních službách, na kterých si uživatelé vytvářejí účty pod pseudonymy.

Mladí uživatelé Facebooku budou také moci používat funkci „Sledovat“, která umožňuje ostatním automaticky obdržet veřejné příspěvky od lidí, kteří je nemají v přátelích.

Nicky Jacksonová Colacová, ředitelka Facebooku pro soukromí a veřejná pravidla, řekla, že změny umožní teenagerům sdílet informace, kterým by mohlo prospět oslovení širšího publika, například informace o dobročinných sbírkách nebo mladých kapelách, které se snaží propagovat svůj nadcházející koncert.

Při několika prvních veřejných sdíleních budou mladí uživatelé upozorněni, že může jejich příspěvek vidět každý.

Omezení pro soukromé zprávy teenagerů se nezmění, uživatelé mladší osmnácti let budou moci dostávat zprávy pouze od svých přátel a přátel jejich přátel.

Byl pro vás článek přínosný?