Hlavní navigace

Facebook spustil videohovory přes Skype

7. 7. 2011

Sdílet

Jednou z mnoha novinek, které chce sociální síť Facebook tento měsíc představit, je podpora videohovorů přes Skype. Reaguje tam na konkurenční projekt Google+.

Mark Zuckerberg původně sliboval na včerejší tiskové konferenci představit „něco úžasného“. Touto údajně přelomovou novinkou je podpora bezplatného videochatu prostřednictvím Skypu. Uživatelé Facebooku budou moci volat přátelům díky novému tlačítku a pokud ti nebudou mít ve svém počítači nainstalovaný příslušný plug-in, objeví se jim nabídka ke stažení. Download by podle Zuckerberga měl trvat zhruba 10 až 20 sekund a poté budou moci uživatelé již neomezeně videochatovat.

Facebook novou službu glorifikuje pro snadnost použití a také pro její jedinečnost ve srovnání s kunkurenty, která je daná partnerstvím Facebooku se Skypem. Současně také klade důraz na nezávislost aplikací, která má být odlišnou strategií od konkurence. Tím Zuckerberg pravděpodobně naráží na novou sociální síť (nebo spíše sociální nadstavbu) označovanou Google+, která je momentálně ve fázi uzavřených beta testů. Nicméně komentáře k ní jsou poměrně příznivé, ale omezuje se jen na vlastní služby Googlu, nikoliv na třetí strany.

Mark Zuckerberg, CEO Facebooku a Tony Bates, CEO Skypu (na fotografii níže) pak tvrdí, že jde jen o začátek spolupráce a plánují do Facebooku integrovat více funkcí ze Skypu, včetně možných prémiových (tj. placených) služeb VoIP telefonie. Také videochat je zatím limitován na propojení dvou uživatelů Facebooku, ale mohl by v budoucnu být otevřený i více osobám. Také Google+ totiž obsahuje službu pro videochat více osob nazývanou Hangouts. Zuckerberg dále v blízké budoucnosti slibuje vylepšení instant messagingu, který na Facebooku není příliš intuitivně řešení a také lepší komunikaci mezi skupinami, jako multiuživatelský chat.

facebook skype

Byl pro vás článek přínosný?