Hlavní navigace

Firefox 20 přináší opravy bezpečnostních chyb a řadu novinek

4. 4. 2013

Sdílet

 Autor:
Mozilla uvolnila novou verzi svého prohlížeče, která obsahuje opravy 13 zranitelností, z toho pěti kritických. K velkým změnám došlo ve správě stahování a anonymním režimu.

Kromě zásadně přepracovaného správce stahování a možnosti paralelního anonymního procházení přibyl nástroj, který uživatele upozorní na nefunkční vestavěný modul. Ti tak mohou daný plugin okamžitě vypnout a nemusí kvůli němu restartovat celý prohlížeč.

Firefox-anonym

Nejzajímavějších změn doznala funkce anonymního prohlížení. Dosud byla praxe taková, že Firefox při přechodu do anonymního režimu uložil všechny otevřené panely, a pro potřeby anonymního surfování otevřel nové okno. Nyní může uživatel pracovat v obou režimech zároveň.

V blogovém příspěvku oznamujícím vydání Firefoxu 20 Mozilla uvádí možné využití nástroje pro nákup narozeninového dárku nebo pro současnou kontrolu více emailových účtů. Má se však obecně za to, že podobných nástrojů lidé využívají spíše k návštěvě jistých stránek určených pro dospělé uživatele.

Vedle Firefoxu nabízí funkci anonymního prohlížení většina velkých webových prohlížečů. Chrome a Internet Explorer 10 pak umožňují spuštění anonymního režimu i přímo v novém panelu.

Jako první s tímto nástrojem přišlo Safari v roce 2005. V roce 2009 jej pak následovaly Chrome, IE a Firefox. O rok později se připojila i Opera. Základní funkcionalita je ve všech prohlížečích stejná. Cílem je nabídnout uživateli anonymní prohlížení internetu, při kterém nedochází k ukládání žádných osobních údajů, hesel ani cookies. Všechny stopy se po ukončení režimu automaticky odstraní.

Kromě větší anonymity přináší Firefox 20 také nového správce pro stahování souborů, díky kterému získá uživatel lepší přehled o právě prováděných operacích a má také rychlejší přístup k již staženým souborům. Ikonka nové funkce je umístěna vedle pole pro vyhledávání.

Nový Firefox dále obsahuje hned 13 bezpečnostních oprav. Pět z nich Mozilla vyhodnotila jako velmi vážné. V jednom případě šlo o chybu v aktualizační službě Mozilla Updater, kterou bylo možné zneužít k útokům typu DLL load hijacking. Podobnou zranitelnost musela Mozilla opravovat již v loňském roce.

Nové verze se dočkal také Firefox pro Android. Ten rovněž obsahuje vylepšené anonymní surfování. K tomu však Mozilla ještě přidala podporu některých méně výkonnějších smartphonů používajících starší architekturu než je ARMv6. Mezi nově podporovaná zařízení patří Samsung Galaxy Next, Galaxy Q a HTC Legend.

Byl pro vás článek přínosný?