Hlavní navigace

Firefox 8 beta přináší vyhledávání v síti Twitter

1. 10. 2011

Sdílet

 Autor:
Jen několik dní po uvolnění sedmé verze Firefoxu přišla Mozilla s betou Firefoxu 8.

Mezi hlavní novinky osmého Firefoxu patří přidání Twitteru do seznamu výchozích vyhledávačů, které mohou uživatelé používat přímo z panelu nástrojů. Tato funkce však zatím funguje jen na operačních systémech Linux a Mac. Dalším vylepšením jsou přísnější bezpečnostní opatření. Firefox 8 bude své uživatele varovat vždy, když poprvé spustí add-on vytvořený třetí stranou. Takový přístup je má ochránit před spouštěním nežádoucích appletů.

Kosmetické změny se dočkaly také záložky prohlížeče. V beta verzi Firefoxu 8 pro Windows a Mac lze nastavení prohlížeče upravit tak, že se při restartu prohlížeče obnoví pouze vybrané záložky. Tím chce Mozilla dosáhnout rychlejšího spouštění prohlížeče. V té souvislosti prý vývojáři zároveň zjednodušili animaci záložek, takže se zrychlilo i jejich přesouvání a spojování do skupin. Právě vyšší rychlost je nyní jedním z hlavních směrů, kterým se vývojáři Firefoxu vydali a první vlaštovkou je Firefox 7 vydaný ve finální verzi v tomto týdnu. Více viz článek Firefox 7 přichází s efektivnějším využitím paměti.

Několik novinek Firefox 8 přináší i vývojářům. Jednou z nich je použití technologie CORS (Cross-Origin Resource Sharing) pro bezpečnější načítání textur z jiných domén. Samozřejmostí je pak zlepšená podpora standardu HTML5, především co se audio-video prvků týče.

Vyhledávat v síti Twitter budou moci také uživatelé Firefoxu pro operační systémy Android. Tou hlavní novinkou je však nástroj pro vytvoření hlavního hesla pro ochranu přihlašovacích údajů uložených v prohlížeči a někteří uživatelé možná využijí možnosti vytvořit záložky webové stránky pouhých přetažením její adresy na domovskou obrazovku Androidu.

Byl pro vás článek přínosný?