Hlavní navigace

Firefox jde ke dnu, Chrome dále dominuje, Safari sílí

4. 12. 2019

Sdílet

 Autor: Computerworld.com
Aktuální průzkumy oblíbenosti internetových prohlížečů navazují na dlouhodobý trend. Loď jménem Firefox se potápí, Chrome možná dosáhl svého maxima.

Dle dat společnosti Net Applications se uživatelský podíl Firefoxu během listopadu propadl o dalšího půl procenta na aktuálních 8,2 %. Šlo o sedmý měsíc během uplynulého roku, v němž se Firefox propadal, o pátý, kdy ztráta dosáhla minimálně půl procenta.

Přitom na nižších číslech byl v historii jen třikrát. Jeho dosavadní dno z roku 2016 činí 7,7 %, a pokud stávající volný pád něco nečekaného nezbrzdí, dostane se na tuto hranici opětovně v červnu příštího roku, alespoň dle odhadů Computerworldu vycházejících z dlouhodobého vývoje.

A tak se zdá, že snahy vývojářů učinit Firefox atraktivnějším, symbolizované dva roky starým relaunchem s krycím názvem Quantum, vyšly naprázdno.

Chrome v listopadu sice ztratil čtvrt procenta a dostal se na nejnižší hodnotu od června – 67,2 % - jeho pozici coby dominantního prohlížeče to nemůže nijak ohrozit.

I když, při pohledu na vývoj posledních měsíců, během nichž Chrome střídavě klesal a stoupal s rozdíly v řádech desetin procenta, se nabízí úvaha, zda už nedosáhl svého horního maxima. Aktuální zhodnocení vývoje napovídá, že v červnu příštího roku bude Google na 68 %, ačkoliv dřívější odhady mu predikovaly kulatých 70 %.

Prohlížeče Microsoftu v uplynulém měsíci získaly zpět ztracené desetiny procent a dostaly se na společných 12,8 %, přičemž za růstem je poněkud překvapivě starší Internet Explorer.

Ten si v současnosti drží uživatelský podíl 6,8 %, zatímco Edge má 6 %. Současně však klesl uživatelský podíl Windows 10 a tak si Edge už čtvrt roku udržuje podíl 11,2 % čistě mezi uživateli Windows.

příloha_ovladnete_sva_data

Odhady však může narušit na 15. ledna plánované vydání nového Edge postaveného na kódech googlovského Chromia, který Microsoft uživatelům vnutí, tedy nový Edge automaticky v systému nahradí ten stávající.

Co se týče zbývajících prohlížečů, čtvrtý měsíc v řadě posilovalo applovské Safari, které se dostalo na 5,3 %, Opera si udržuje 1,3 %. Nárůst Safari dle všeho souvisí i s větším rozšířením macOS, na němž tento prohlížeč aktuálně používá 45,6 % jeho uživatelů - nejvíc od prosince 2017.

Byl pro vás článek přínosný?