Gmail přidal nové funkce, přítomen je i důvěrný režim

Důvěrný režim je vcelku jednoduchý a docela užitečný prvek, ale jak přesně funguje?

Gmail přidal nové funkce, přítomen je i důvěrný režim


Většina e-mailových klientů je buď dobře zabezpečených nebo jednoduchých na používání – můžete mít jedno z toho, ale jen málokdy oboje.

I proto se mnozí lidé těšili na novou funkce v Gmailu, e-mailovém klientu Googlu. Nazývá se důvěrný režim a jde o jednoduchý způsob, jak udělat e-mail o něco bezpečnějším – nebo spíše soukromějším.

Důvěrný režim umožní uživatelům do e-mailů vložit „datum platnosti“, po němž již recipient nebude moci e-mailovou zprávu zobrazit.

Zprávy označené jako důvěrné navíc nejde kopírovat, přeposílat, tisknout nebo stahovat. A přístup k nim můžete kdykoliv příjemci odebrat.

Zní to dobře, ale důvěrný režim má několik větších či menších háčků, nad kterými je nutné se zamyslet.

Důvěrný režim je jen jedním ze série novinek, které se objevily v nové verzi Gmailu. Mezi přidané prvky patří i například doporučení od služby, zda se nechcete odhlásit od newsletterů nebo dalšího obsahu, který odebíráte na základě toho, které e-maily otevíráte a čtete a které ne.

Funkce „Hover Action“ vám zase umožní s e-mailem manipulovat bez toho, abyste ho otevřeli – po najetí na něj ve schránce máte možnost jej archivovat, smazat, odložit (rovněž nový prvek) nebo jej označit jako nepřečtený.

Na pravé straně e-mailové schránky si nyní navíc můžete zobrazovat kalendář, úkoly a další služby Googlu pro snadnější přístup. Přidána je i funkce pro lepší integraci sociální sítě Google Plus.

Získat novou verzi Gmailu je velmi jednoduché; stačí kliknout na kolečko v pravém horním rohu a vybrat „Vyzkoušet nový Gmail“.

Důvěrný režim funguje tak, že po napsání e-mailu běžným způsobem můžete kliknout na malou ikonku v pravém spodním rohu (ikonka hodin). Následně můžete nastavit datum platnosti a další podrobnosti.

Vyžadovat můžete vyžadovat SMS heslo pro přístup, které přijde příjemci na telefonní číslo, které zadáte. To je však platné jen na pouhých pět minut.

E-mail odeslaný přes důvěrný režim lze kdykoliv „vrátit“ zpět, nehledě na stanovené datum konce platnosti. Stačí jen kliknout na složku „Odeslané“ a zvolit „odebrat přístup“. Lze jej však i opětovně příjemci dát možností „obnovit přístup“.

Důvěrný režim je příjemným prvkem, ale pozor na přehnaný pocit vysokého zabezpečení. Jde sice o privátnější verzi klasického e-mailu, ale není o nic bezpečnější než ten klasický.

Důvěrný režim ukládá váš e-mail na serverech Googlu v cloudu. Když odesílatel i recipient používají Gmail, jde o klasický e-mail; ti, co Gmail nemají, však na jeho zobrazení dostanou odkaz.

Zprávy, které posíláte nebo obdržíte skrze důvěrný režim totiž ve skutečnosti nejsou e-maily. Odkaz je e-mailem, ale zpráva samotná je jen stránka na internet, která je chráněná heslem a jako e-mail jen vypadá.

E-maily obsahující odkaz mohou být dokonce přeposlány, ale otevřít jej může jen zamýšlený adresát. Ostatní musí zadat své přihlašovací údaje, aby systém ověřil, zda jsou příjemcem.

To je problematické, protože to přímo vyzývá k snadno představitelným phishingovým útokům.

Dobrý šifrovací systém e-mailu na jednom konci e-mail zašifruje a na druhém jej dešifruje, takže není přístupný ani e-mailovému klientu a odesílatel má nad ním kontrolu, dokud není odeslán. Po odeslání jej má zase v rukách příjemce.

Důvěrný režim dělá naprostý opak – Google má kontrolu nad e-mailem neustále a přístup dává či odebírá na základě rozhodnutí odesílatele.

Jinými slovy, důvěrný režim ukládá e-maily na serverech Googlu, ke kterým se přistupuje skrze URL v nezašifrované zprávě. Pokud si navíc vyžádáte SMS heslo pro přístup, získá Google přístup k telefonnímu číslu adresáta.

Není ani jasné, zda Google časem e-maily smaže.

Rovněž je zavádějící tvrzení firmy, že e-maily v důvěrném režimu nepůjde kopírovat, přeposílat, tisknout nebo stahovat. To není tak docela pravda – udělat si screenshot nebo fotografii e-mailu není tak těžké a s tou pak už lze dělat cokoliv, co adresát uzná za vhodné.

V důvěrném režimu také nejde používat přílohy.

Obecně není na důvěrném režimu nic až tak hrozného. Umožňuje mít uživateli větší kontrolu nad některými typy e-mailů, pokud ten ví, co dělá. Je ale dobré s ním zacházet opatrně – zabezpečení je totiž možná ještě horší než u Gmailu standardního.

Úvodní foto: © Javierafael - Fotolia.com










Komentáře