Hlavní navigace

Google díky novému algoritmu zrychlí prohlížeč Chrome

22. 1. 2016

Sdílet

 Autor: © Google
Nový algoritmus je příslibem rychlejšího nahrávání webových stránek a nižší spotřeby dat.

Google oznámil, že do prohlížečů Chrome brzy implementuje kompresní algoritmus Brotli, který urychlí nahrávání obsahu a na mobilních zařízeních sníží spotřebu dat. Pevnou součástí Chromu by měl být od verze 49. Poprvé Google Brotli představil loni v září jakožto efektivnější kompresní nástroj ve srovnání s alternativami od konkurence, včetně rozšířeného aplikačního softwaru gzip.

Všechny nástroje však pracují na podobném principu komprese jednotlivých součástí webové stránky, která ve výsledku zkracuje dobu načítání obsahu stránky a snižuje množství dat stažených při tomto procesu do prohlížeče. To by měli ocenit hlavně uživatelé mobilních zařízení, kteří při paušálních tarifech často zvažují každý byte.

Chrome 48 je venku od minulého týdne, plná verze 49 by měla být k dispozici za šest až osm týdnů, tedy zhruba v polovině března. Brotli v ní nahradí současný kompresní algoritmus Zopfil, uvedený v roce 2013. Ve srovnání s gzipem je podle Googlu Brotli výkonnější o 17 – 25 %, dobře si umí poradit například s webovkami využívajícími WOFF 2.0, tedy fontovou optimalizaci, na které se před šesti lety shodli jak Microsoft, tak Mozilla a Opera.

Vysokou výkonnost Brotli už potvrdila i služba CloudFlare cílící na zrychlení provozu webových stránek. Dle výsledků jejích testů je algoritmus skvělý pro kompresi statického obsahu a také při zpracování položek o velikosti 64KB a větších.

příloha_ovladnete_sva_data

Většina webového obsahu je dnes sice dynamická a poskládaná z položek menších než 64KB, podle lidí stojících za CloudFlare však Brotli skýtá potenciál pro další vylepšení.

„Taky je dobré mít na paměti, že zlib má tu výhodu, že ho už roky používá celá webová komunita, zatímco za Brotli stojí malý, avšak talentový, tým lidí,“ uvádějí. „Není tak pochyb o tom, že současná verze se dočká dalších vylepšení.“ Podle Googlu bude Brotli podporovat rovněž Firefox 44, který by měl vyjít příští týden, a možná se přidají i další prohlížeče. Microsoft zvažuje kupříkladu propojení s Edgem, svým novým černým koněm na poli internetových prohlížečů.

Byl pro vás článek přínosný?