Hlavní navigace

Google, Facebook a Yahoo slibují nové IPv6 služby

10. 6. 2011

Sdílet

Úspěšný test protokolu IPv6, který proběhl tento týden ve středu, pobídl velké poskytovatele k zavedení nových služeb na protokolu IPv6.

Na společné tiskové konferenci to včera prohlásili zástupci společností Google, Facebook a Yahoo, s tím, že budou trvale podporovat tento nový protokol na klíčových částech svých webů.

Google, Facebook i Yahoo dále potvrdily, že Světový den IPv6 ve středu 8. června proběhl úspěšně a neobjevily se žádné technické potíže, přičemž IPv6 provoz výrazně vzrostl. Více najdete v článku Světový den IPv6 proběhl hladce a bez incidentů.

Zástupcu Googlu potvrdili, že již nechají trvale zapnutou podporu pro IPv6 na serveru YouTube. Google patří k velkým průkopníkům v této oblasti a již od roku 2008 podporuje IPv6 na adrese www.ipv6.google.com. Lorenzo Colitti, softwarový inženýr pro IPv6 v Googlu, tvrdí, že ve středu zaregistrovala jeho společnost 65% nárůst IPv6 provozu, což je důvodem pro zavedení nových služeb využívajících tento protokol včetně zkušebního běhu Orkutu na IPv6. Světový den IPv6 podle něj úspěšně galvanizoval komunitu a je potřeba na tento trend navázat.

Don Lee, síťový inženýr Facebooku, pak informoval, že se k sociální síti ve středu připojilo přes IPv6 více než milion uživatelů a ze strany Facebooku také nebyly zaznamenány žádné technické problémy. Naopak uživatelé tuto skutečnost pozitivně komentovali na blogu. Díky úspěchu se Facebook rozhodl podporovat IPv6 na svém webu pro vývojáře, který je dostupný z adresy www.developers.facebook.com. Podle Leeho umožní IPv6 internetové komunitě další rozvoj.

Leslie Daigleová, zástupkyně organizace Internet Society, který Světový den IPv6 sponzorovala, dodává, že jeho úkolem bylo motivovat poskytovatele služeb, operátory, provozovatele webů, výrobce hardwaru a dodavatele softwaru, aby si nový protokol mohli ozkoušet a aby identifikovali technické potíže, které je potřeba před produkčním nasazením vyřešit. Diagleová oceňuje spolupráci v rámci celého segmentu na dni IPv6 a bere tuto zkoušku za výrazný pokrok ve vývoji globálního internetu.

Byl pro vás článek přínosný?