Hlavní navigace

Google nabídne globální platformu pro internet věcí

17. 5. 2017

Sdílet

 Autor: Fotolia © Melpomene
Cloud IoT Core je určený k hromadnému sběru dat z IoT zařízení. Díky němu se údaje mohou centrálně spravovat a přímo propojit s analytickými službami Googlu.

Google představil cloudovou službou určenou ke sběru klíčových dat z milionů a milionů zařízení připojených do internetu věcí.

Cloud IoT Core má pomáhat podnikům, včetně třeba servisních nebo přepravních společností, bezpečně propojit celosvětově distribuovaná zařízení skrz Google Cloud Platform. V ní už data mohou být centrálně spravována a propojena s dalšími analytickými službami Googlu.

Novinka už je několik týdnů testována, přičemž jednou z firem, která se do pilotního projektu zapojila, je společnost Energyworx, specializující se na práci s daty z oblasti energetiky a jejich zužitkování k vylepšení výkonu.

Energyworx využila Cloud IoT Core ke sběru dat v reálném čase z tisíců solárních invertorů a nabíjecích terminálů pro elektromobily, napříč USA. V budoucnu chce společnost novou službu využít i ke sběru dat z milionů chytrých plynoměrů a vodoměrů. Cloud IoT Core v těchto situacích představuje komunikační spojku mezi googlovskými analytickými nástroji a zařízeními rozšířenými „v terénu“.

Většina z nich sice pracuje na základě odlišných protokolů, které však Google dokáže zpracovat bez ručního zásahu a díky tomu – a na základě poskytnutých dat – je například snadno na dálku zapínat, vypínat nebo jinak regulovat.

příloha_ovladnete_sva_data

Zakladatel Energyworx Edwin Poot podotýká, že jeho firma Googlu platí pouze za IoT zařízení, která využívá k příjmu a zpracování dat. Celkově tak prý za cloudové služby Googlu platí desetinu toho, co v minulosti za Amazon Web Services.

„Vnímáme, že cloud rychle nabývá na významu a díky přístupu Googlu k IoT ještě posílí,“ říká Poot. „Nic nikam neinstalujeme, nikde neprovádíme žádnou údržbu. Jen ta zařízení naprogramujeme a používáme, aniž bychom se starali o cokoliv dalšího.“

Byl pro vás článek přínosný?