Hlavní navigace

Google plánuje vypuštění 180 družic

2. 6. 2014

Sdílet

 Autor:
Počátkem tohoto roku společnost představila program bezdrátového připojení k internetu obyvatelům zemí, kde neexistuje žádná rozvinutá kabelová infrastruktura. Zatím se však uchylovala jen k obecným informacím o jejich koncepci s odkazem na to, že musí připravit technické detaily celkové realizace tohoto plánu.

Nyní je již trochu konkrétnější, protože první technické údaje o tomto globálním projektu se objevily v deníku Wall Street Journal. Podle článku bude Google investovat do programu satelitního internetu zhruba 1 miliardu dolarů (nezávislí odborníci jsou však přesvědčeni, že 1 miliarda na takovou akci nestačí a bylo by vhodnější mluvit asi o 2 až 3 miliardách). Podle plánu hodlá společnost na nízkou oběžnou dráhu Země umístit asi 180 mikrosatelitů vybavených internetovým připojením s vysokou přenosovou kapacitou.

Satelitní internet pro jednotlivce je ovšem velmi nákladná záležitost i z pohledu uživatelů ve vyspělých zemích, takže není jasné, jak chce Google rozdělit náklady na koncové uživatele v rozvojových zemích. Bylo by logické předpokládat, že náklady na připojení k internetu budou financovány prostřednictvím reklamy, cílené ovšem na příjemce s velmi nízkými příjmy, což není pro velké inzerenty příliš zajímavé.

WSJ připomíná, že společnost nedávno zaměstnala jako šéfa satelitní programu Grega Wheelera, zakladatele startupu O3b Networks. Dále zaměstnala skupinu specialistů od společnosti Space Systems/Loral. V současnosti tak má Wheeler tým asi dvaceti specialistů, kteří projekt internetu z družic rozpracovávají.

Podle deníku Google ještě nemá finální návrh družic, které budou poskytovat přístup k internetu, zatím je ve fázi příprav globální koncepce. Zdroje ze společnosti uvedly, že náklady na projekt budou záviset na konfiguraci satelitů a jejich vybavení.

příloha_ovladnete_sva_data

Jiný z projektů společnosti – Google Loon – plánuje vynést do výšky několika desítek kilometrů balóny s vysílacím zařízením pracujících na principu internetových bran. V dubnu Google získal společnost Titan Aerospace, která vyrábí letadla poháněná sluneční energií a určená k poskytování připojení k internetu a kterou měl v úmyslu zakoupit Facebook.

 

Byl pro vás článek přínosný?