Hlavní navigace

Google Plus umožnil používat přezdívky

Sdílet

 Autor:
Když Google před třemi lety spustil svou sociální síť Google+, byla registrace možná jen pod vlastním jménem, stejně jako celé následující tři roky. Tato podmínka registrace si příliš sympatií nezískala, ba naopak vyvolala celkem velkou kontroverzi.

Google Plus kvůli ní hned v začátcích přišel o nemalý počet uživatelů, kteří na internetu pod svým reálným jménem zkrátka být nechtějí, nebo o ty, jejichž účty z důvodu porušení zásad společnost vymazala.

Od té doby však uplynulo už celkem dost času a proběhlo mnoho změn, většinou k horšímu. Za zmínku stojí například propojení Google+ s YouTube, což byla možná první předzvěst umožnění pseudoanonymního přispívání i na sociální síti samotné, které je možné od úterního večera. Novinka vyvolala poněkud smíšené reakce, stále však převažují spíše ty kladné. Mnozí dlouhodobí uživatelé využili příležitost a změnili si jméno za přezdívku, pod kterou jsou na internetu známější, téměř okamžitě.

„Víme, že jste o tuto změnu žádali už nějaký čas. Víme, že naše pravidla ohledně jmen byla nejasná, což vedlo k zbytečným problémům pro některé uživatele. Za to se omlouváme a doufáme, že je dnešní změna krokem vpřed a z Google+ udělá příjemné místo pro každého,“ napsal Google na svém profilu. Společnost dále vysvětlila, že při vymýšlení původních pravidel chtěli autoři vytvořit síť složenou z „opravdových lidí,“ což se jim podle vlastních slov nepodařilo. A byl to také jeden z důvodů, proč ke změně přistupují.

Kolem pravidla používání reálným jmen byla vždy velká kontroverze, snad proto, že (pseudo)anonymita vždy byla jednou z důležitých výsad internetové kultury. Kritika na pravidlo reálných jmen začala růst poté, co Google začal uzavírat účty uživatelům, kteří se pravidla snažili obejít, včetně bývalých zaměstnanců Googlu, zpěváků i spisovatelů. Naštěstí se uzavření týkalo pouze profilu Google+, nikoliv e-mailu ani dalších služeb.

ICTrocenka

Jedním z důvodů, které by za touto změnou mohl stát, je také touha Googlu upevnit si svou pozici „ochránce soukromí,“ v době, kdy vyšel najevo špehovací skandál NSA a dalších výzvědných agentur.

 

Byl pro vás článek přínosný?