Hlavní navigace

Google spouští mobilní vyhledávání pomocí obrázků v češtině

12. 10. 2011

Sdílet

 Autor:
Google včera představil další ze svých služeb lokalizovanou do češtiny. Jde o službu Goggles pro mobilní vyhledávání, která má umožnit identifikovat vyfotografované objekty a také k nim ve vyhledávači Googlu najít relevantní informace.

Služba Goggles je další z řady pravidelných dárků pro uživatele, jež český Google uvádí u příležitosti svých narozenin. Letos to byly již páté. V roce 2008 představil lokální Google českou verzi webu YouTube, v roce 2009 na mapě Street View přibyla Praha a okolí a loni se čeština stala 10. jazykem na světě, pomocí kterého bylo možné možné vyhledávat hlasem.

Co se týká Goggles, ty přinášejí možnost nově najít informace pomocí fotografií a obrázků, podobně, jako mohou vyhledávat informace pomocí textu nebo hlasu. Spekulovalo se také o možnosti, že by technologie Goggles mohla být využita pro rozpoznávání osob podle fotografii v sociálních sítích, ale z důvodu možných obav o soukromí uživatelů nebyla tato možnost zprovozněna.

Mezi objekty, které technologie využívaná službou Goggles dokáže dobře rozeznat, patří třeba různorodé značky a zboží, obchody, nejrůznější památky a krajinné dominanty, ale třeba i umělecká díla, loga a knihy a další obrázky. Samozřejmě existují i objekty, se kterými se rozpoznávací mechanizmus neporadí. Podmínkou je existence digitální verze objektu zaindexovaná Googlem. Goggles podle zástupců Googlu také umí rozpoznat text v češtině a přeložit jej do 56 jazyků pomocí Překladače Google. Mezi další funkce patří možnost nabídnout informace o produktu z naskenovaného čárového kódu, dále získat informace z naskenovaného QR kódu, dále přidat kontakt do paměti telefonu vyfocením vizitky nebo QR kódu či třeba vyřešit sudoku.

Aktuální verze Google Goggles 1.6.1 je dostupná pro mobilní zařízení s operačním systémem Android verze 2.1 a vyšší. Google se tak drží svojí strategie, kdy nové mobilní služby uvádí pouze pro svoji platformu ve snaze ji zatraktivnit před uživateli, zatímco na konkurenčních platformách bude služba chybět. Aplikaci je možné zdarma stáhnout a nainstalovat z Android Marketu.

Fungování Google Goggles ukazuje i následující demonstrační kreslené video:

Byl pro vás článek přínosný?