Hlavní navigace

Google spouští službu Helpouts

6. 11. 2013

Sdílet

 Autor: © Pavel Ignatov - Fotolia.com
Helpouts je nový nástroj firmy Google, který propojí uživatele s experty v daném oboru pomocí interaktivního videa, ať už zdarma, či za peníze.

Lidé si mohou vybírat, kdo jim pomůže, ať už ihned, nebo v domluveném termínu, na základě informací o kvalifikaci, dostupnosti, ceně, hodnocení a recenzích. Jako klienta lze použít počítač nebo mobilní zařízení, předpokladem je mít účet u služby Google+, zabudovanou nebo externí webkameru a mikrofon.

Službu na pondělním blogu firmy Google uvedl Udi Manber, viceprezident divize designu: „Chceme využít dostupnost a efektivnosti webu a umožnit získat pomoc každému, na libovolném místě a v libovolný čas.“

Všechny platby za placené služby jsou prováděny prostřednictvím Peněženky Google. Google garantuje vrácení všech peněz, pokud nebude uživatel spokojen. Manber doufá, že lidé budou v Helpouts nabízet pomoc v rozmanitých oblastech problémů, od pokažených počítačů přes vodovodní trubky po potíže s domácím úkolem. Helpouts si účtuje u poskytovatele provizi 20 procent ze zaplacené transakce (s výjimkou zdravotní pomoci).

Tato částka má pokrýt náklady Googlu na převody peněz, náklady spojené s garancí vrácení peněz, marketing služby a samozřejmě vlastní provoz platformy. V současném okamžiku není zaveden žádný poplatek za transakci v případě bezplatné pomoci, placený Helpouts týkající se zdraví bude podléhat zpoplatnění provizí teprve od 1. ledna. Poskytovatelé pomoci budou moci rozhodnout, zda bude účtovaná minutově nebo za každé připojení.

Google začíná jen s několika kategoriemi, jako je umění, hudba, počítače a elektronika, vaření, výchova atd. Poskytovatelé pomoci jsou prověřováni, v případně zdravotnictví musí jít o profesionály s licencí, kterou pro Google prověřuje firma HireRight.

Helpouts nemusí vyhovovat všem požadavkům, ale počet pomáhajících a rozsah jejich služeb bude průběžně narůstat. Mezi již fungujícími, méně typickými, poskytovateli pomoci jsou například kosmetická společnost Sephora, fitness firma Weight Watchers a Redbeacon, která domácnostem doporučuje řemeslníky.

Platforma Helpouts obsahuje řadu funkcí, které usnadní vzdálenou pomoc s problémem. Pokud to uživatel žádající o pomoc povolí, bude se Helpouts moci rozhlédnout kamerou, vzdáleně ovládat problémový počítač nebo se dostat k dokumentům uloženým na Disku Google.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku