Hlavní navigace

Google vydal 64-bitový Chrome pro Windows

28. 8. 2014

Sdílet

 Autor: © Google
Google po testovacích verzích vydal finální 64-bitovou verzi webového prohlížeče Chrome pro operační systém Windows, jež přináší oproti 32-bitové verzi lepší výkon a stabilitu.

V červnu Google zpřístupnil 64-bitovou verzi svého Chrome vývojářům a v úterý se 64-bitový Chrome objevil ve finální verzi určené pro koncové uživatele. Softwarový inženýr Will Harris na oficiálním blogu oznámil, že 64-bitový Chrome verze 37 je dle testů o sto procent stabilnější, než 32-bitová verze a zvládne dekódovat videa na portálu YouTube ve vysokém rozlišení o patnáct procent rychleji.

Nová verze Chrome funguje pouze na operačních systémech Windows 7 nebo Windows 8 či 8.1. Jak uvedl Harris, 32-bitová verze Chrome zůstane zatím jako výchozí, tudíž si uživatelé, kteří budou mít zájem o 64-bitovou verzi, si ji budou muset sami ručně stáhnout z webu Googlu (nový prohlížeč se nestáhne jako aktualizace uživatelům stávajících 32-bitových verzí). Nový Chrome si podle Googlu bez problémů rozumí s Javou od Oracle i technologií Silverlight od Microsoftu, nepodporuje však některé starší plug-iny jako Google Voice či Google Earth založené na NPAPI (Netscape Plug-in Application Programming Interface). Google plánuje aplikace a přídavné moduly založené na zastaralém rozhraní NPAPI příští měsíc odstranit ze svého Chrome Web Store. „32-bitová verze Chrome bude i nadále v blízké budoucnosti plně podporována a budeme podporovat i 64-bitové,“ dodal Harris.

Google byl s představením 64-bitové verze svého webového prohlížeče pro Windows o něco pomalejší než konkurence. Safari od Applu běží na 64 bitech od roku 2009, Internet Explorer od Microsoftu je pak v 64-bitové edici dostupný od roku 2006 a 64-bitovou verzi prohlížeče nabízí i norská společnost Opera. Google již nějakou dobu nabízí 64-bitový prohlížeč pro operační systém Linux a obdobný prohlížeč pro operační systém OS X od Apple je v současné době ve fázi betatestování.

příloha_ovladnete_sva_data

Mezi top 5 nejpoužívanějšími prohlížeči na světě tak 64-bitovou verzi pro Windows nenabízí pouze Mozilla. I když tato organizace již dlouhou dobu nabízí 64-bitové verze Firefoxu pro OS X a Linux, stabilní 64-bitová verze prohlížeče pro Windows zatím není dostupná. Pokud byste o 64-bitový Firefox měli opravdu zájem, můžete zkusit tzv. Nightly build, jenž Mozilla nabízí na svém webu. Ten je však poměrně nestabilní a určený především pro vývojáře. Chrome 37 64-bit si lze stáhnout zde, je však třeba zvolit odkaz „Windows 64-bit“, jinak bude stažena standardní 32-bitová verze prohlížeče.

 

Byl pro vás článek přínosný?